Négyéves csúcson az infláció az Egyesült Államokban

USA, gazdaság
LA JOLLA, CA - FEBRUARY 08: A paraglider flies over with an American flag during the final round of the Farmers Insurance Open at Torrey Pines South on February 8, 2015 in La Jolla, California. Todd Warshaw/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben, négyéves csúcsra emelkedett januárban a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete szerint.
Vágólapra másolva!

Januárban a fogyasztói árak 2,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest a decemberi 2,1 százalékos éves áremelkedés után. Az áremelkedés 2012 márciusa óta a legmagasabb volt az idén januárban.

Amerikai lobogó Forrás: AFP/Todd Warshaw

Elemzők 2,4 százalékos éves áremelkedést vártak januárra. Januárban már sorban a hatodik hónapja emelkedett az infláció az Egyesült Államokban.

Az energiaárak januárban 4 százalékkal, az üzemanyagárak 7,8 százalékkal emelkedtek. A hat egymást követő hónapon keresztül stagnáló élelmiszerárak januárban 0,1 százalékkal nőtte.
Energia- és élelmiszerárak nélkül az éves áremelkedés (maginfláció) 2,3 százalék volt januárban a decemberi 2,2 százalék után. Elemzők 2,1 százalékos maginflációt vártak januárra.