Gasztrofronton erősít a sörgyártó óriáscég

kocsma, pub, vendéglátás, sör, Heineken
United Kingdom, London, Southwark, The Horniman at Hay's pub
Vágólapra másolva!
Több ezer angol pubot működtet a Heineken az Egyesült Királyságban, miután a legnagyobb sörgyártó felvásárlása után kilenc évvel egy újabb pub-láncot is megszerzett.
Vágólapra másolva!

Komoly pub-felvásárlásba kezdett a Heineken az Egyesült Királyságban: tavaly decemberben 1900 egységet vásárolt az 1997-ben alapított Punch Taverns vállalattól.

A Punch a szigetország egyik legnagyobb pubüzemeltetője volt a maga több mint 3000 egységével,

tavaly év végén azonban elfogadta a részvényeire kapott felvásárlási ajánlatot. így a Heinekenhez került majdnem kétezer, egy Patron Capital nevű befektetési alaphoz pedig 1300 egység – hogy a befektetési alap mit kezd a szerzeményével, nem derült ki, de vélhetően tovább kívánja adni a megfelelő időben.

A Heineken nem most kezdte a kocsmázást Nagy-Britanniában. Még 2008-ban vásárolta fel ugyanis a Scottish & Newcastle nevű vállalatot, amely több mint kétezer pubot működtetett. A bolt lényege persze nem a tradicionális kocsmák megszerzése volt, hiszen a S&N volt a legnagyobb cidergyártó az Egyesült Királyságban, és korábbi saját felvásárlásaival a legnagyobb sörgyártók közé került az országban.

A válság alatt azonban a cég részvényesei elfogadták a Heineken felvásárlási ajánlatát.

A korábbi S&N pubokat átnevezték, ma már Star Pub néven futnak.

A Heineken azzal magyarázta a tavaly évvégi akvizíciót a CNBC-nek, hogy hisznek a brit pub-bizniszben. Intézménnyé nemesedett üzlet az biztos, hiszen az első pubok már a rómaiak korában várták az utazókat, igaz II. Richárd király uralkodásáig kellett várni, amíg a pubok külön cégért tűzhettek ki a szomjas vándorokat tájékoztatandó.

A pubokat egyéb szempontok szerint is lajstromozzák a meglehetősen hagyományőrző angolok, így

megkülönböztetik a legnagyobb, legkisebb, legmagasabb pubokat, de nyilvántartják a legrövidebb és leghosszabb nevűt is.

Előbbi a Q Inn, utóbbi The Old 13th Cheshire Rifleman Corps Inn és mindkettő ugyanabban a városban található, Stalybridge-ben.

Illusztráció Forrás: hemis.fr/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

A pubok ugyanakkor az utóbbi években annyira nem bizonyulnak bomba üzletnek. A British Beer and Pub Association adatai szerint ugyanis egyre kevesebb sör és cider gurul le a derék britek torkán: 27 millió hordós éves fogyasztást mérnek az utóbbi néhány évben, miközben a válság előtt még 34 millió hordó feletti mennyiség tűnt el a brit gyomrokban a több mint 50 ezer pubban. Valamennyi kocsmát, kricsmit és italmérést ideszámítva a fogyasztási helyek száma ennél jóval több, körülbelül 98 ezer. A pubokat jellemzően hálózatban működtetik, ezek lehetnek saját tulajdonban vagy működhetek franchise rendszerben. Így bármely lánc egységébe is térjen be a vendég, mindenhol hasonló hangulat fogadja.

A Heineken azzal igyekezett nyugtatni a fogyasztókat, hogy nem fogja senkire sem ráerőszakolni saját termékét. Ez ismerve a nagyobb pubokat, nem is meglepő: a nagyobb forgalmú egységekben legalább tíz csap működik, ebből rendszerint egy vagy kettő olyan világszerte elterjedt sörök jönnek, mint a Heineken vagy a Fosters, ám a többiből helyi vagy regionális főzésű ale és egyéb söröket mérnek a poharakba.