Felejtse el fűtésszámlájának akár a harmadát

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET panelház FOTÓ ÁLTALÁNOS felújítás CSELEKVÉS HÉTKÖZNAPI férfiak munkában TÁRGY EGYÉB TÁRGY ablak Budapest, 2009. július 23.
Egy munkás kicserél egy ablakkeretet az ország legnagyobb lakóházának felújítási munkálatai során a főváros III. k
Eddig mintegy harminc család nyújtotta be igényét a 2021. január 1-től kérhető, legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásra (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A lakásunkkal kapcsolatos kiadások éves szinten jelentős összeget visznek el, ráadásul a téli időszakban a havi költségek tetemes részét a fűtésszámla teszi ki. Nagy eséllyel jóval többet is kell fűtenünk a kelleténél, hiszen ha nem egy frissen felújított vagy új építésű ingatlanban lakunk, a felhasznált energia nagy része kárba vész. Egy lakástakarék-pénztárral gond nélkül takarékoskodhatunk korszerűsítési céllal is, amivel érdemben csökkenthető a rezsink. Egy szimpla nyílászárócserével is havi 8 ezer forintot spórolhatunk, de egy komplett korszerűsítéssel akár 30 ezer forintot is lefaraghatunk a fűtésszámlából.
Vágólapra másolva!

Érdemes nekivágnunk, komoly összeget is spórolhatunk a rezsin!

Nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora összegből korszerűsíthetjük a lakásunkat, mi azonban összegyűjtöttük, hogy egy átlagos beruházás mennyiből valósítható meg. Külön megnéztük, hogy mennyibe kerül egy átlagos családi ház és panellakás korszerűsítése, és ezáltal mekkora lehet a költségmegtakarításunk. Abból indultunk ki, hogy

a fűtésszámla a családi ház esetében havi 42 ezer forint, míg a panel esetében 12,5 ezer forint.

Minden esetben kiszámoltuk azt is, hogy a beruházáshoz hány évig kellene egy lakástakarék-szerződés keretében 20 ezer forintot fizetnünk. Persze a helyzet még jobb lehet, ha egyszerre több lakástakarékot is be tudunk vállalni. Azt lehet mondani, hogy mindenképpen megéri belevágni a korszerűsítésbe, hiszen számottevő mértékben csökkenthető a rezsink, ráadásul ehhez a 30 százalékos állami támogatást is ki tudjuk használni.

Valószínűleg a leggyakoribb korszerűsítő beruházás a nyílászárócsere, amelynek keretében a régi, rosszul záródó ablakokat és ajtókat száműzhetjük a lakásból. Az ingatlan nagyságától és a cserélt nyílászárók számától függően 700 ezer forinttól már neki is lehet vágni a projektnek. Viszont a beruházás eredménye egészen meglepő lehet,

hiszen 20-30 százalékkal is lefaraghatjuk a havi fűtésköltségeinket.

Ezt azt jelenti, hogy havi szinten egy családi ház esetében 8 ezer forintot, míg egy panellakás esetében 3 ezer forintot is spórolhatunk a fűtésszámlánkon.

Egy teljes hőszigeteléssel és nyílászárócserével már akár 17 ezer forintot is spórolhatunk

egy családi ház rezsiköltségén. Természetesen egy panellakás esetén némileg módosulnak a feltételek, hiszen itt csak társasházi szinten valósítható meg a szigetelés. Ennek ellenére a beruházás itt is egészen hatékony lehet, hiszen akár 5 ezer forintot is lefaraghatunk a rezsiből.

A ház fűtési rendszerét is megéri korszerűsíteni, mivel a jóval hatékonyabb fűtés révén érdemben csökkenthetjük a rezsinket. Gyűjtésünk szerint a fűtés-korszerűsítés nem számít olcsó mulatságnak, de (a használt technológiától függően) 900 ezer forinttól a rendszer kiépítése már kivitelezhetőnek tűnik. A beruházás révén

családi házunk esetében 15 ezer forinttal, míg egy panel esetében 4 ezerrel is csökkenthető a gázszámla.

A legjobb hatásfokot természetesen akkor érjük el, ha egy nagyobb beruházás keretében minden lehetséges korszerűsítést kivitelezünk. Ugyan ez már több millió forintba is kerülhet, de a rezsi már több mint 60 százalékkal is csökkenthető.

Nyílászárócsere Forrás: MTI/Beliczay László

Természetesen egy társasháznál a korszerűsítés az egész épületet érinti. Ekkor célszerű lehet közvetlenül a társasházaknak szóló lakástakarék-megtakarítást használni, hiszen nem csak a lakók egyéni célját szolgálja a felújítás. Ebben az esetben is ugyanúgy él a 30 százalékos állami támogatás, viszont itt az állami támogatás felső határa évi 324 ezer forint (a társasház épületeinek és lakásainak számától függően). A társasházi lakástakaréknál is az az egyedüli megkötés, hogy valamilyen lakáscélra szükséges felhasználni.

Ami további jó hír, hogy ingatlanunk korszerűsítésre akár európai uniós pályázatok keretében is nyílik lehetőség. Ugyan a pályázati források megszerzéséhez szükséges lehet némi tapasztalat, de akár nagyobb összegű, vissza nem térítendő támogatáshoz vagy kedvezményes hitelhez is hozzájuthatunk.

A következő kalkulátor segíthet megtalálni a legkedvezőbb lakástakarékot!

A lakástakarék révén lakásunk is korszerűsíthető

Az ingatlanfenntartás drága mulatságnak számít, hiszen a rezsi kifizetése kifejezetten magas költségeket ró ránk. Ezen belül is az egyik legnagyobb terhet a fűtésszámlák rendezése jelenti, ami az ingatlanunk jellegétől és nagyságától függően akár évi 600 ezer forintunkba is kerülhet.

Azt viszont nem is gondolnánk, hogy egy átlagos ingatlan esetében mennyi pénzt dobunk ki az ablakon, mert a nem megfelelő szigetelés, nyílászárók vagy fűtési rendszer miatt többet fűtünk a kelleténél. Márpedig a hazai ingatlanok nagyon rossz állapotban vannak ilyen tekintetben, a felmérések szerint

a családi házak, lakások közel egynegyede rendelkezik kifejezetten rossz energiatanúsítvánnyal.

Bizonyára sokunk álmodik arról, hogy korszerű, új építésű ingatlanba költözzön, azonban ez a legtöbb ember számára a mai árak mellett nehezen megvalósítható. Ennek hiányában a leginkább járható útra kell lépnünk, vagyis a saját ingatlanunkból kell kihozni a legtöbbet.

Egy megfelelő beruházás minden gondunkat megoldhatja, és havi szinten jelentős összegeket spórolhatunk, még egy viszonylag kisebb ingatlannál is. Ráadásul komoly előnnyel is rendelkezünk, hiszen a sokak által kedvelt lakástakarék-pénztári megtakarítások lakás-korszerűsítésre, felújításra is gond nélkül felhasználhatók.

A lakástakarékok igen jó lehetőséget biztosítanak számunkra, hiszen befizetéseink 30 százalékát (maximum évente 72 ezer forintot) állami támogatásként megkapjuk.

Ugyan a maximális állami támogatás havi 20 ezer forintos befizetéssel aknázható ki, de arra is van lehetőség, hogy több szerződést kössünk (ha közeli hozzátartozóról van szó), amivel még nagyobb összeg gyűjthető össze a korszerűsítéshez. Ha havi szinten kevesebb megtakarítást tudnánk megengedni magunknak, akkor is belevághatunk a korszerűsítési projektbe, hiszen a lakástakaréknál hitellel kombinált megoldás is választható.