15,6 milliós vagyona van egy átlagos magyar háztartásnak

NEM HASZNÁLHATÓ!
NEM HASZNÁLHATÓ!
Vágólapra másolva!
Magyarország 2 százalékos gazdasági növekedéssel zárta a tavalyi évet, míg a GDP-arányos államadósság 73,9 százalékra csökkent. Egy átlagos magyar háztartásnak 15,6 millió forintos vagyona van, de a pénzt még mindig főleg otthon tartják az emberek. Drágult a benzin, és egy felmérés szerint drágák az esküvői kiadások. Az EU-n belül Románia érte el a legnagyobb GDP-bővülést, Görögország agonizál, Oroszországot pedig felminősítette a Moody’s. Ez volt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Tavaly 2 százalékkal nőtt a magyar GDP

Magyarország bruttó hazai terméke 1,6 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg

2016 egészében 2 százalékkal emelkedett a GDP

a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Lakás, kocsi, bankbetét: felmérték a háztartások vagyonát

Átlagosan 15,6 millió forint a magyarországi háztartások vagyona. Ennek jelentős részét a lakás vagy ház értéke teszi ki, de

átlagosan minden háztartásra jut 1,4 millió forint tartozás is,

derült ki a KSH Miből élünk című tanulmányából. Jelentősek a regionális eltérések, egy fővárosinak csaknem háromszor akkora a vagyona, mint egy Észak-Magyarországon élőnek.

A 2014. októberi adatfelvétel szerint az összeg régiónként nagy különbségeket mutat, Budapesten 27,9 millió forint egy háztartás átlagos nettó vagyona, míg az Észak-Alföldön csupán 10,4 millió forint ez az összeg.

Sokan még mindig otthon tartják a pénzt

A lakosság egyre több készpénzen ül a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint: 2016 végén 3601 milliárd forint készpénz volt a lakosság birtokában. Ez a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése óta folyamatosan emelkedik – 2013-ig a lakosságnál lévő készpénz 1900-2100 milliárd körül volt, azóta azonban folyamatosan emelkedik az állomány.

73,9 százalékos volt a GDP-arányos államadósság

Az államháztartás (maastrichti) adóssága 2016 végén 25 922 milliárd forint, a GDP 73,9 százaléka volt, jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján pénteken a Magyar Nemzeti Bank.

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság a negyedik negyedévben 39 milliárd forinttal nőtt, a GDP-hez viszonyítva 0,4 százalékponttal csökkent.

Csökkentenék a munkát terhelő adókat és járulékokat

A kormány hosszabb távon azt szeretné elérni, hogy tovább mérsékelje a munkát terhelő járulékokat, adókat, a kormánynak a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel tavaly novemberben kötött 6 éves megállapodása 2022-ig további jelentős járulékcsökkenést fog eredményezni, jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Drágult a benzin, nem változott a gázolaj

Emelte 2 forinttal a benzin árát pénteken a Mol, a gázolaj ára nem változott.

A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

Az emeléssel

  • a benzin átlagára 373 forintra nő,
  • a gázolaj átlagára 377 forint marad.

Legutóbb szerdán emelkedett a benzin ára, akkor 3 forinttal nőtt, a gázolaj ára nem változott.

Naponta ezrek kérik a NAV-tól az adóbevallás-tervezetet

Naponta ezrével küldenek az adózók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) SMS-t, amelyben azt kérik, hogy a hatóság postázza ki címükre adóbevallásuk elkészült tervezetét.

Idén már a NAV készítheti el a legtöbb adózó bevallását.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a Magyar Időknek azt mondta, a hivatal március 15-ig nagyjából 3,8 millió magánszemély számára készíthet adóbevallási tervezetet.

Négyezer forint, ami nem érdekel minden második magyart

Idén már több millió magánszemélynek az adóhatóság készíti el a személyijövedelemadó-bevallását. Az eddigi tapasztalat azonban az, hogy azok közül, akik nem maguk készítik a bevallásukat, jóval kevesebben rendelkeznek az adójuk 1+1 százalékának felajánlásáról valamelyik civil szervezet, illetve egyház számára.

Többmilliós tétel ma Magyarországon egy átlagosnak mondott lagzi

Valentin-nap alkalmából az Origo megkérdezett néhány esküvőszervezőt, hogy ma Magyarországon mekkora összegből lehet kihozni egy átlagos esküvőt. A borsos árak mellett az is szembetűnő, hogy egyre inkább kitolódik a házasságkötések ideje.

Nagy Márton: Nálunk még mindig drágák a lakáshitelek

A bankok jövedelmezőségi okok miatt kerülik a kamatversenyt a magyar bankpiacon, jelentette ki Nagy Márton, a jegybank alelnöke. A Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta,

az új lakáshitelek kamatai 2012 óta alig csökkentek,

annak ellenére, hogy időközben 0,9 százalékra mérséklődött a nemzeti bank alapkamata.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az alelnök szerint az ügyfelek számára kevés a könnyen értelmezhető összehasonlítás a bankok ajánlatairól.

Néhány ezer ügyfelet mozgathat meg idén a bankváltás

Főleg a prémiumügyfelek hajlandók arra, hogy átnézzék a banki ajánlatokat, és számlacsomagot váltsanak. Pedig ez ma már egy hétköznapi ügyintézés keretében is letudható. Új bank után legfeljebb hiteligénylés vagy munkahelyváltás miatt nézünk.

Tíz perc alatt találni cégtemetőt, de a felelősségre vonás nehéz

Céget venni nem bűncselekmény. Céget eladni sem. Akkor sem, ha a cég adott esetben a csőd szélén áll. Sőt az sem bűncselekmény, ha az ügyletben meglepő módon nem a céget eladó kapja a pénzt, hanem éppen ő fizet a vevőnek. Az Origo annak járt utána, hogy miként lehet lefülelni azokat, akik csalárd módon cégtemetőbe viszik a cégüket.

A magas hozzáadott értékű munka a magyar gazdaság jövője

  • A kifinomult, amerikai csúcstechnológia,
  • a Magyarországon végzett munka magas hozzáadott értéke, valamint
  • a magyar exporthitelezők biztosította finanszírozás

hármasa teszi lehetővé, hogy kiemelkedően versenyképes termékeket állítsunk elő Magyarországon – nyilatkozta az Origónak John G. Rice, a General Elecric alelnöke, akit arról kérdeztünk, hogyan válik hagyományos iparvállalatból digitális vállalattá a világ tíz legnagyobb cégének egyike.

Az Origón szavazhat a jövő évi emlékérmekről

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki forint emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A tavalyi évhez hasonlóan az MNB idén is kíváncsi az Origo olvasóinak véleményére, ugyanis a végleges emlékérme-program meghatározásánál az MNB az Origóhoz beérkezett javaslatokat is figyelembe veszi majd.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

Magyarország után egyre több uniós ország vezeti be a bankadót

Szeretnénk, ha

a bankok nagyobb mértékben vennék ki részüket a közszféra finanszírozásából,

jelenleg ugyanis nincs olyan megoldás, ami megakadályozhatná a pénzintézetek nyereségének külföldre áramlását, jelentette ki a cseh kormányfő. Bohuslav Sobotka pozitív példaként említette Magyarországot is. Csehország a 15. uniós állam, ahol különadót vetnek ki a bankokra.

Maradhat Nagy-Britanniában a magyarok többsége

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, kik azok a külföldiek, akiket a brexit miatt haza akarnak küldeni az Egyesült Királyságból. Viszont úgy tűnik, nem lesznek nagyon sokan. Több tízezer magyar is maradhat.

Az oroszok nagyon jól jártak az olajkitermelés csökkentésével

Busásan megtérül az olajkitermelés csökkentése Oroszországnak, az emelkedő olajáraknak köszönhetően a költségvetés bevételei 1500 milliárd, a vállalatoké pedig 700 milliárd rubellel növekedhetnek éves szinten, jelentette ki az orosz energiaügyi miniszter.

Az EU-n belül Románia érte el a legnagyobb GDP-bővülést

A gyorsbecsléshez képest lassabban növekedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a tavalyi negyedik negyedévben, derült ki az Eurostat második becsléséből. Az előző év azonos időszakához képest

  • az euróövezetben 1,7 százalékkal,
  • az Európai Unióban pedig 1,8 százalékkal

növekedett a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben. Az előző év utolsó negyedéhez képest

Románia hazai összterméke nőtt a legerősebben, 4,8 százalékos ütemben,

majd Bulgária (3,4 százalék) és Lengyelország (3,1 százalék) következik. Magyarország gazdasága negyedéves összehasonlításban 0,4, éves összevetésben pedig 1,5 százalékkal növekedett tavaly október-decemberben.

Görögország agonizál

Májusban Görögország a nyolcadik évét kezdi az intenzív osztály pácienseként a pénzügyileg sérült euróövezeti országok klinikáján, írta a Financial Times, amely arra emlékeztetett, hogy az európai valutaunióhoz történt 2001. januári csatlakozása és az összesen 260 milliárd eurós mentőcsomagok első részletének 2010. májusi lehívása után az ország

immár a negyedik pénzügyi segély felé halad.

Havi 2,1 milliárd forint a legmagasabb vállalatvezetői fizetés

A válság után ismét visszatér a vállalatvezetők csillagászati javadalmazása: a nem vezető beosztásban dolgozók bére 12 százalékkal, a nagyvállalatok vezérigazgatóié pedig 430 százalékkal emelkedett Nagy-Britanniában az utóbbi 17 évben. Az óceán túlpartján az egyenlőtlenség még kirívóbb: egy vállalatnál

az átlagos dolgozói kereset és a vezérigazgató összjövedelme között ma már 355-szörös a különbség.

2015-ben a legjobban fizetett vezető Sir Martin Sorrell volt, aki 70 millió fonttal (25,5 milliárd forinttal) gazdagodott.

A koreai csoda mögött a sötét középkor rejtőzik

A Samsung-csoport örökösének előzetes letartóztatása nemcsak Dél-Korea legnagyobb cégét, a világ két legnagyobb elektronikai vállalatának egyikét rázhatja meg, hanem

az ázsiai ország egész politikai berendezkedését szétzilálhatja,

már amennyiben 20 napon belül vádat is emel az ügyészség Li Dzsejong ellen. Az ügy ugyanis rávilágít arra, hogy a gazdasági csodának tartott, a 2008-as gazdasági válság után is erősödő Dél-Koreát tulajdonképpen félfeudális viszonyok, a gazdasági klánok közti szövevényes összefonódások uralják mind a mai napig.