Biztos nem egyesül a Heinz és a Unilever

Vágólapra másolva!
Visszavonta vasárnap a brit-holland Unilever fogyasztásicikk-gyártó konglomerátumra tett, több mint 140 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát a Kraft Heinz amerikai élelmiszeripari óriáscég.
Vágólapra másolva!

A vasárnap este Londonban ismertetett közös közlemény szerint "a két vállalat kölcsönös nagyrabecsüléséről biztosította egymást, és barátilag megállapodott a Kraft Heinz egyesülési javaslatának visszavonásáról".

Részvényenként 50 dollárt ajánlottak

Az amerikai cég 143 milliárd dollárt kínált a Unileverért. A hivatalosan pénteken ismertetett ajánlat szerint a Unilever részvényesei egy-egy részvényért 30,23 dollár készpénzt kaptak volna, valamint 0,222 részvényt az egyesüléssel létrejövő új holdingból.

Ez együtt részvényenként 50 dolláros ajánlatnak felelt meg, és

18 százalékos prémiumot tartalmazott a Londoni Értéktőzsdén (LSE) jegyzett Unilever csütörtökön elért záróárfolyama felett.

Felment a Unilever értéke

Az ajánlat hírére azonban

a Unilever árfolyama a pénteki zárásra 13,4 százalékkal 37,97 fontra emelkedett

az LSE jegyzésében, 113 milliárd fontra (140 milliárd dollárra) növelve a Unilever piaci tőkeértékét. Ezzel csaknem teljesen elpárolgott a Kraft Heinz ajánlatában szereplő árfolyamprémium.

A Unilever pénteken hivatalosan el is vetette az amerikai cég felvásárlási ajánlatát, azzal az indokkal, hogy a tranzakció "alapvető mértékben alulértékelné"

a Unilevert, és a cég vezetése nem lát a javasolt ügyletben sem pénzügyi, sem stratégiai előnyt a részvényesek számára.

Minden idők 2. legnagyobb felvásárlása lett volna

Ez lett volna az egyetemes globális gazdaságtörténet második legnagyobb értékű vállalati felvásárlási ügylete azóta, hogy a brit Vodafone távközlési konglomerátum 2000-ben 183 milliárd dollárnak megfelelő összegért, részvényes ellenséges ajánlattal megvette a német Mannesmann ipari és szolgáltató cégcsoportot.