Taopénzek menthetnék meg a könyvkiadókat

Vágólapra másolva!
Úgy lehetne kártalanítani az Alexandra-cégcsoport tartozásai miatt bajba került könyvkiadókat, hogy ők is bekerülhetnének a társasági adórendszer kedvezményezettjei közé, ír a Világgazdaság keddi száma a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) egy elnökségi tagjának javaslatáról.
Vágólapra másolva!

Katona Ildikó a lapnak elmondta: Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó vagyonát – benne a könyvkiadók pénzével – a PMFC labdarúgóklub üzemeltetése is jelentősen csökkentette. A sportegyesület évekig függött a kultúrát kevésbé támogató taótól, amely most a kárpótlás lehetséges csatornája lehetne.

Az elnökségi tag véleménye szerint aki valaha hasznot húzott a könyvpiacból, hozzájárulhatna egy szolidaritási alaphoz, és a továbbra is remélt állami beavatkozás mellett így a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért.

A lap emlékeztet, hogy 102 hitelező – köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság – több mint 9 milliárd forintot követel az Alexandra könyvesbolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től.