Hétfőn zárul a bevallási időszak első köre

vállalkozás, fodrász, fodrászat
Budapest, 2011. április 14. Fodrász szárítja egy vendég haját az első alkalommal megrendezett Fodrászatok Éjszakáján, 2011. április 14-én este, az East Side Hair fodrászatban. A rendezvény keretében kilenc belvárosi fodrászüzletben éjfélig tartó nyitva tartással várták a vendégeket. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
360 ezer egyéni vállalkozó és katás készülhet az éves adóbevallásra az idén. A határidő február 25, mivel ez szombatra esik, ezért a bevallásokat február 27-ig kell benyújtani, ezzel együtt pedig - ha kell - az adót megfizetni.
Vágólapra másolva!

Nem a legnagyobb adózói körrel indul az év: az egyéni vállalkozók és a katások jellemzően a kis bevételt hozó üzletekben érintettek. A katával mást nem is lehet kezdeni, hiszen évi hatmillió forint bevételig lehet a fix 50, illetve mellékállásban 25 ezer forint adót fizetni, a fölött már 40 százalékos büntetőadó terheli a vállalkozást.

Egyéni vállalkozó persze akármekkora bevételt produkálhat, ám nem ez a jellemző. Az látszik, hogy a bányászatban működik néhány egyéni vállalkozás, ahol az árbevétel meghaladja a 100 millió forintot, de országosan egy átlagos vállalkozó 11 millió forint árbevételt ért el 2015-ben.

Ez mindösszesen 12,5 milliárd forint adó befizetését hozta maga után, ami vállalkozónként átlag 69 millió forintot jelent.

Az egyéni vállalkozók nyereségességük alapján sem számítanak kimagaslónak: 2014-ben (ennél frissebb részletes adat egyelőre nem áll rendelkezésre) 445 ezer forint eredményt mutattak ki, az egyéni vállalkozói kivét öszege pedig nem érte el a havi százezer forintot, ez lényegében az, amit a vállalkozó jövedelem címén vesz ki és adóz le.

Forrás: MTI/Marjai János

A statisztikákból az látszik, hogy a vállalkozók nagyjából fele főállású, és az ő bevételük, eredményük jellemzően kétszerese az átlagnak. A nyugdíjas és a munkaviszony mellett működő egyéni vállalkozások pedig csak kiegészítő jövedelmet biztosítanak.

A katásoknál is hasonló a helyzet, hozzávetőleg fele-fele arányban vannak a főállású és a mellékesben katázók. Előbbiek havi fix 50 ezer forintot kell fizessenek függetlenül a bevétel nagyságától - persze évi hatmillió forint alatt kell maradni -, utóbbiakat viszont csak 25 ezer forint adófizetés terheli. Esetükben ugyanis az egészség és nyugdíjbiztosítás más jogcímen már megoldott, hiszen vagy munkavállalók vagy nyugdíjasok.

Katából tavaly 70 milliárd forint adóbevétel folyt be.

Az szja-bevallások igazi dömpingje májusban lesz, akkor kell ugyanis körülbelül négymillió alkalmazottnak elkészítenie és benyújtani a bevallását. Az idén a NAV is beszáll, az önbevallók zöme helyett a hatóság végzi el a számításokat, a magánszemélyeknek csak jóvá kell hagyniuk. Akinek nem csak munkaviszonyos jövedelme van - hanem mondjuk tőkejövedelme is -, annak továbbra is magának kell kitöltögetnie a sorokat.