Adórendszer-átalakítást és növekedést ígér az amerikai pénzügyminiszter

2017.02.23. 18:18

Nagy gazdasági változásokat, erős dollárt, az adórendszer átalakítását és 2018-ra 3 százalékos gazdasági növekedést ígért Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter augusztusra ígérte az adórendszer átalakítását és a gazdasági növekedés beindítását. A CNBC televíziónak a miniszter azt mondta, 2018-ra 3 százalékos gazdasági növekedést várnak, és "nagy gazdasági változásokat" helyezett kilátásba.

Kifejtette, hogy a pénzügyi válság óta folyamatosan lassuló gazdasági növekedés anomália és az Obama-kormányzat politikájának következménye. Úgy vélte, ezen lehet változtatni, de ehhez a gazdasági növekedés gyorsítását alapvető fontosságúnak nevezte.

Steven Munchin amerikai pénzügyminiszter - a háttérben Donald trump elnökForrás: Picture-Alliance/AFP/Kevin Dietsch

Elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakításának ügyében a tárca folyamatosan egyeztet a képviselőház és a szenátus republikánus politikusaival. A várható árfolyampolitikát illetően az erős dollár mellett foglalt állást, kifejtve, hogy az erős nemzeti valuta a gazdaságba vetett bizalom jele.

A kínai valutával kapcsolatos politikáról óvatosan nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy egészséges kétoldalú kapcsolatokra törekszenek a világ második legnagyobb gazdaságával. "Sok területen kell együttműködnünk" - mondta, hozzátéve, hogy a kereskedelmi kapcsolatokat meg kell vizsgálni.