Új emlékérme-sorozatot indít az MNB

50000
Szent Margit emlékérem
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 50 000 Ft címletű arany és 2000 Ft címletű színesfém emlékérmét bocsát ki Árpád-házi Szent Margit születésének 775. évfordulója alkalmából  február 24-én. Az önfegyelmezés és a keresztényi szeretet mintaképének tekintett szentet bemutató emlékérmével a jegybank új, az Árpád-házi Szenteket bemutató sorozatot indít.
Vágólapra másolva!

Az Árpád-házi Szent Margit emlékérme, mint minden emlékérme, hazánk törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál. Előoldalán találhatóak a kötelező érmeképi elemek, a „MAGYARORSZÁG" felirat, az 50 000 illetve a 2000 forint értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó „BP." verdejel, valamint a „2017" verési évszám. Az előoldal fő motívuma a Margit-szigeti Domonkos-rendi apácakolostor romjainak egy mostani részlete.

Szent Margit emlékérem Forrás: GEDAI/Gedai

A vesztes muhi csatát követően született királylányt szülei isteni szolgálatra ajánlották fel, és 3 éves korától a veszprémi domonkos rendi apácák nevelték. IV. Béla 1252-ben építtetett kolostort a Nyulak szigetén (a mai Margit-sziget), ahol Margit 1254-ben örök fogadalmat tett, és domonkos apácaként élt 1270-ben bekövetkezett haláláig. Az épületet többször átépítették, a kolostor mai állapotokat tükröző faltöredéke jelenik meg az emlékérmén.

A hátlap központi eleme Szent Margit félalakos ábrázolása, ami Simone Martini Assissiben található Szent Margit freskója alapján készült. A szent ábrázolása körül megjelenített oszlopok a zárt és nyitott tér képzetét hivatottak alakítani, utalva ezzel Szent Margit élethivatására, a kolostori bezárkózás és a közügyekben való részvétel kettősségére.

Szent Margit emlékérem Forrás: Origo

Szent Margit a korára jellemzően, apácaként sem vonult el a közügyektől, fontos közéleti és diplomáciai szerepet játszott. A XIV. század elejéig a kolostorok nem jelentettek teljes elzárkózást a világtól. Befolyásos, nemesi származású hölgyek éltek itt, így az apácák levelezések, tanácskozások révén meghatározó közéleti tevékenységet folytattak.

A hátlap bal oldalán a „SZENT MARGIT" körirat olvasható, a központi motívum alatt az „1242-1270" évszámok szerepelnek, utalva Szent Margit születési és halálozási évére. Az emlékérmét az 1994-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitűntetett Szöllőssy Enikő, Munkácsydíjas szobrász- és éremművész tervezte, mesterjegye a hátoldalon található.

Szent Margit emlékérem Forrás: GEDAI/Gedai

Az 50 000 forintos címletű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 4,2 gramm. A két érmetípus mérete azonos, átmérőjük 22 mm. Az emlékérmék széle sima. Az arany emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, míg a 2000 forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.