Komolyan csökken a bevándorlás Nagy-Britanniába

ADULT APPLE business CAKE ENVIRONMENT EUROPE FOOD FRUIT Great britain grocers indoors inscription jar London measuring instrument organic product people SCALES SHOP SHOPKEEPER sustainable development United Kingdom WOMAN writing HORIZONTAL
United Kingdom, London, Finsbury, «Unpackaged» organic food shop opened in 2006 advocating small scale production in order to protect the environment, its founder is Catherine Conway
Vágólapra másolva!
Csökkenésnek indult tavaly a nagy-britanniai bevándorlás a brit statisztikai hivatal most közzétett adatai szerint. Ez az első olyan felmérés, amelyben már szerepel a brit uniós tagságról tartott népszavazás utáni negyedév is. 
Vágólapra másolva!

A szeptemberrel zárult tizenkét hónapban nettó 273 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők száma,

49 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

A nettó bevándorlás 2014 közepe óta nem volt ilyen alacsony.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az EU8-országokból - vagyis az unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból - az egy évvel korábbinál tízezerrel kevesebben, 58 ezren, a később felvett Romániából és Bulgáriából viszont 19 ezerrel többen, 74 ezren érkeztek. Ez az eddigi bevándorlási rekord ebből a két országból.

Biobolt Londonban Forrás: hemis.fr/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

Az ONS azonban külön kiemelte, hogy

"statisztikailag szignifikáns" mértékben csökken a nettó bevándorlás az EU8-országokból. A vizsgált tizenkét hónapban a Románián és Bulgárián kívüli a közép- és kelet-európai uniós országok állampolgárai közül 39 ezren távoztak Nagy-Britanniából,

12 ezerrel többen, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

Az EU8-országok nominális migrációs adatainak összevetése alapján az e térségből tartós letelepedési szándékkal érkezők nettó száma éves összevetésben 22 ezerrel 19 ezerre csökkent a szeptemberrel zárult tizenkét hónapban - áll a brit statisztikai hivatal kimutatásában.

Az ONS szerint ugyanakkor egyelőre nem állapítható meg teljes biztonsággal, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredményének milyen közvetlen hatásai vannak a hosszú távú migrációs folyamatokra.

A brit cégek már komolyan érzik, hogy kevesebb a bevándorló

A brit vállalati szektorban elvégzett friss felmérések szerint azonban most már egyre nagyobb a munkaerőhiány azokban az ágazatokban, amelyek jelentős részben függnek a külföldi uniós munkavállalóktól.

A brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége, a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) ezer tagvállalatra kiterjedő munkapiaci felmérése kimutatta, hogy

jelenleg 748 ezer - csaknem rekordszámú - munkahely betöltetlen a brit gazdaságban, mivel a cégek egyre nehezebben találnak megfelelő számú és képzettségű munkaerőt ezekre az állásokra.

Kávézó Angliában Forrás: Cultura Creative/©NancyHoney/Nancy Honey


A CIPD felmérésébe bevont vállalatok 27 százaléka számolt be arról, hogy a már alkalmazásukban álló külföldi EU-munkavállalók fontolgatják távozásukat a cégtől, sőt sok esetben az Egyesült Királyságból is.

A brit mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke pedig azt mondta, hogy

az agrárszektornak jelenleg 85 ezer, 2021-ben már 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és ennek a munkaerőnek a nagyon nagy többsége a kelet-európai országokból érkezik.

Raymond szerint ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, "a földeken fog elrohadni a termés".