Szupergazdagok és hosszú hétvégék

ZUCKERBERG, Mark; Bloomberg, Michael; GATES, Bill
2017. január 16. 2017. január 16-án közreadott kombókép a világ nyolc leggazdagabb emberéről, a felső sorban balról jobbra: Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke, Amancio Ortega spanyol milliárdos, a Zara divatmárka alapítója, Warren Buffett, a Berkshire Hathaway amerikai befektetési társaság elnök-vezérigazgatója és Carlos Slim mexikói milliárdos és üzletember, a Telmex, az América Móvil és a Grupo Carso tulajdonosa, az alsó sorban balról jobbra: Jeff Bezos, az Amazon.com amerikai internetes áruház alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója és elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison, az Oracle amerikai számítógépprogram-gyártó társalapítója, ügyvezető elnöke, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, a Bloomberg News hírügynökség alapító-vezérigazgatója. Az Oxfam jótékonysági szervezet 2017. január 16-i közleménye szerint a világ leggazdagabb nyolc embere akkora vagyon fölött rendelkezik, mint a Föld szegényebb feléhez tartozó 3,6 milliárd ember. (MTI/EPA/DSK)
Vágólapra másolva!
Lassan 2500 dollármilliárdos él a világon, nem mindig elég a biztosítási kötvény a rendőrnek, 50-60 négyzetméteres budapesti panellakás jön ki 15-20 millióból, hiába építették meg a világ legnagyobb luxusjachtját, munkaszüneti nap lehet a nagypéntek, nőttek az átlagkeresetek, a bankok fizetnek az embereknek. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kiderült, kik a világ leggazdagabb emberei

A világon élő dollármilliárdosok száma már megközelíti a 2500-at, 30 millió dollár feletti vagyona pedig több mint 210 ezren embernek van.

Kik ők, és mit kezdenek a vagyonukkal, egyáltalán mennyit ér egymilliárd dollár?

Bill Gates vagyona valamivel több, mint Magyarország államadósága, ha pedig hozzáadjuk ehhez Warren Buffett vagyonát, akkor a magyar GDP majd másfélszeresét kapjuk. A tíz leggazdagabb ember – kilenc amerikai és egy spanyol – vagyona 582 milliárd dollárra tehető, pontosabban vállalataik értéke és megtakarításaik, befektetéseik mindösszesen ekkora értéket képviselnek. Kik is ezek a milliárdosok?

A világ nyolc leggazdagabb embere Forrás: MTI/EPA/DSK

Szupergazdagnak az tekinthető, akinek a vagyona eléri a 30 millió dollárt – ez 8,7 milliárd forintnak felel meg. A tíz leggazdagabb milliárdos közül hat a techszektorból szerezte a vagyonát, de a legvagyonosabbakról szóló kutatásban a technológiaszektor csak a hatodik, mindössze 114 milliárdos űzi ezt az ipart. A pénzügyi szektor adja a legtöbb milliárdost, 377-et.

Több igazolás is kellhet, ha kéri a rendőr a kötelező biztosítást

Itthoni közúti rendőri ellenőrzéskor az érvényes „kötelezőnk" meglétének igazolására a szerződés hatályba lépte után két hónappal nem elég a biztosítási kötvény felmutatása. Magunknál kell tartani még az aktuális díjbefizetési csekk bizonylatát vagy egyéb, díjfizetést igazoló dokumentumot is.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mindezek viszont kiválthatók az önállóan is érvényes biztosítói igazolással, vagy éppen a belföldre is érvényes zöldkártyával.

A kgfb díját fizethetjük negyed- vagy félévente, sőt előre egy évre is, akár átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy csekken.

Megtudtuk, milyen lakást kaphatunk 15 millió forintért

Budapesten 15-20 millió forintba beleférhet egy 50-60 négyzetméteres panellakás, vidéki megyeszékhelyeken ennyi pénzért már 65-80 négyzetméteres téglaépítésűt kapunk.

A használt lakások piaca továbbra is élénk, az áremelkedés pedig kisebb-nagyobb megingásokkal majdnem három éve tart.

Két fővárosi kerületben egy-egy lakás kivételével semmit sem lehet kapni 15 millió forint alatt.

Győrben 15 millióból 53 négyzetméteres panelt vagy egy 48 négyzetméteres téglaépítésű lakást lehet kapni. Miskolcon pedig ez az összeg egy 90-100 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakásra is elég lehet.

Zár alá vették a világ legnagyobb luxusjachtját Gibraltáron

Megépíttette a világ legnagyobb luxusjachtját, majd elfelejtette rendezni a számlát egy orosz milliárdos, aki állítólag „meglepődött", amikor zár alá vették az „A" nevű hajót Gibraltáron. A műtrágyagyárakból meggazdagodott orosz mágnás a világ egyik legrégebbi és legpatinásabb hajógyártó vállalatának maradt adósa az utolsó részlettel, 15,5 millió euróval.

A német Nobiskrug még február elején indította el Kiel kikötőjéből

a szuperhajót, amely a Big Bennél is magasabb árbócokkal rendelkezik, és hosszabb, mint 13 londoni busz.

A hajóra helikopterleszállót, úszómedencéket, diszkót és üvegfenekű részt is terveztek, ahonnan a tengeri élővilágot lehet megfigyelni. A 148 méter hosszú, három liftet is működtető hajón 54 fős személyzet szolgál, és 400 millió euróba került.

A Nobiskrug valószínűleg azért választhatta végső megoldásként a zár alá vételt, mert Melnyicsenko nevében egy bermudai offshore vállalat volt a megrendelő, így az oligarcha által vitatott és nem rendezett tételek ellenértékét még jó esetben is csak hosszas pereskedés után kaphatták volna meg.

Sailing Yacht A Forrás: AFP/Keld Navntoft/Keld Navntoft

A hajót egyébként azért indíthatták útnak, mert egyrészt az út egy „utolsó tengeri próbának" számított, másrészt a bermudai cég egy letéti számlán helyezte el a vételár fennmaradó részét. A gibraltári kikötő vezetője az ügyben úgy nyilatkozott, hogy nagyon sajnálja, hogy le kellett foglalniuk a Sailing Yacht A-t, de szerinte a probléma rendezése így valószínűleg felgyorsítható.

2018-ban minden munkaszüneti nap hosszú hétvége lehet

Ha a parlament megszavazza a szükséges törvénymódosításokat, nagypéntek már idén munkaszüneti nap lehet. Így összesen 11 munkaszünetnek számító ünnepnap lesz Magyarországon, ami megfelel az Európai Unió tagállamai átlagának. Ráadásul 2018-ban minden munkaszüneti nap úgy jön ki, hogy feltehetően megadják hosszú hétvégének, így összesen kilenc három- vagy négynapos hétvégénk lehet.

A húsvéti ünnephez tartozó nagypéntek Európa 14 államában munkaszüneti nap. Mivel a nagypéntek a húsvét előtti péntek, így munkaszüneti nappá nyilvánítása egyben egy négynapos hosszú hétvégét is jelent majd minden évben.

Összesen kilenc hosszú hétvégére számíthatunk 2018-ban, ha az év utolsó napját is beleszámítjuk, akkor tízre.

A 2018-as hosszú hétvégék közül március 15., húsvét, október 23. és november 1. is négynapos hétvége lehet, a karácsony pedig ötnapos lesz.

90 év fölött lesz a várható életkor 2030-ra

A nők esetében 3-5 évvel, a férfiaknál 2-6 évvel élnek tovább a 2030-ban születettek a 2010-ben születettekhez képest az OECD-országokban.

A leghosszabb élettartam a dél-koreaiakra vár, itt az átlagos várható élettartam 90 év fölé emelkedhet a nők körében.

Európában a franciák, a spanyolok és a svájciak közelíthetik meg a 90-es szintet, derül ki brit és amerikai orvosok legújabb kutatásaiból, amelyek az ENSZ adataira épülnek. A magyar nőknél 82 évre, a férfiaknál 78 évre becsülik a várható élettartamot.

300 ezer forint fölé ment a bruttó átlagkereset

Tavaly decemberben a bruttó keresetek 5,7 százalékkal, a nettók 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,5 százalékos és 7,1 százalékos volt a bruttó és a nettó keresetek éves emelkedése, ezzel átlagosan meghaladták a 305 ezer, illetve 203 ezer forintot.

Tavaly január–decemberben a bruttó átlagkereset 263 200 forint volt, 6,1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. 2016-ban a nettó keresetek emelkedése a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,8 százalék volt. A decemberi 1,8 százalékos inflációval számolva a nemzetgazdaság egészét számolva 5,4, a közfoglalkoztatottak nélkül 5,3 százalékkal nőttek a reálbérek éves összevetésben.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A vállalkozásoknál a bruttó bérek 4,4, a nettó 6,0 százalékkal nőtt az előző év decemberével összehasonlítva, a költségvetési szférában 8,5, illetve 10,2 százalékos volt a növekedés. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint idén 10 százalékkal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt. 2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,3 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,3 százalékkal nőhetnek a reálbérek.

Visszajár a pénz az ügyfeleknek a jogsértően díjat emelő bankoktól

Az elmúlt időszakban a jegybank sorra nyerte meg a bankszámláik, kártyáik jutalékait, költségeit jogsértően módosító pénzügyi intézményekkel szembeni pereket, így azoknak a hitelintézeteknek is vissza kell fizetniük az ügyfelektől jogsértően elvont pénzeket, amelyek bíróságon vitatták a Magyar Nemzeti Bank erre vonatkozó felügyeleti döntését.

Az MNB felügyeleti alelnöke szerint a Kúria olyan, úgynevezett elvi döntést tett közzé, amely mindenben visszaigazolta az MNB-nek a perekben képviselt álláspontját. A jogerős pernyertes ítéletek nyomán a jegybank számításai szerint eddig 352 ezer ügyfélszerződés kapcsán közel 636 millió forint összegű tisztességtelenül elvont ügyfélpénzt fizettek vissza az intézmények. A már korábban önként teljesített visszatérítésekkel együtt pedig már mintegy 995 ezer fogyasztónak összesen közel 3,95 milliárd forintot utaltak át.

Február–márciusban ráadásul több újabb, folyamatban lévő bírósági eljárás tárgyalási fordulója lesz, amelyek akár le is zárulhatnak. A vizsgált bankok, takarékszövetkezetek jó része az ügyfélnek kedvezőtlen szerződésmódosítással jogsértően új díjat vezetett be, "díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciókat fizetőssé tettek. A pénzügyi intézmények több mint négyötöde már annak idején azonnal elfogadta az MNB döntését.

Érik a botrány a kávé világpiacán

Ötéves csúcsra ugrott a robusta kávé nemzetközi árfolyama a kínálati hiány miatt, mert Brazíliában a termőföldeken 60 százalékkal csökkent a termelés az immár harmadik éve tartó szárazság miatt. Szégyenszemre a brazil kormány engedélyezte, hogy behozzanak 60 ezer tonnányi zöld robusta kávébabot. Mivel hiány van robustából, így az a helyzet alakult ki, hogy a robusta utolérte a jobb minőségű, eddig jóval drágább arabica árát. A brazil kávéipar az instant kávé előállításához használja egyébként a robustát, így annak hiánya nagy valószínűséggel drágulást fog eredményezni a világpiacon.

Arabica kávészemek Forrás: AFP

Egyre nagyobb a szakadék az ingatlanpiacon

Miközben az eladási árak már elkezdtek korrigálni az elmúlt két év lendületes emelkedése után, addig az eladók egy része erről mintha nem akarna tudomást venni. A hírek hatására megpróbálják megkötni a "nagy üzletet", vagyis az általuk megálmodott árakon értékesíteni az ingatlanaikat. Ez azonban ma már nem megy.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az eladók részéről mindig is jellemző volt az, hogy túlárazzák a lakásaikat, azaz magasabbra tartják annak értékét, mint egy ingatlanközvetítő vagy értékbecslő, aki jól ismeri a piacot.

Nagyon válogatósak lettek a vevők. Az eladók egy része persze megpróbálja kitartani a magasabb eladási árakat, azonban a vevők egyre kevésbé érdeklődnek a túlárazott lakások iránt, inkább kivárnak.

Nagyon bejött a diákhitel

2001-es indulása óta már 378 ezren éltek a diákhitel lehetőségével – tudta meg az Origo a Diákhitel Központtól. Eddig 314 milliárd forint diákhitelt vettek fel, a lejárt tartozásokat pedig majdnem száz százalékban vissza is tudták fizetni. A hitel kamata a kezdéskor még 14 százalék volt, az időközben lezajlott alapkamat-csökkentés nyomán azonban ma már csak 2–3,35 százalék.