Szerda estig fizesse be a kötelezőt, mert törlik a biztosítását

Így szúrnak ki a jó vezetőkkel, új kötelező biztosítási díjak, túl sok kedvezmény a balesetmentes sofőröknek
Vágólapra másolva!
Annak a mintegy 120 ezer személyautó-tulajdonosnak, aki év végi évfordulóval kötötte újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, március elsejéig kell rendeznie az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletét. Mivel a március 1-jei határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, csekken hétfőtől már senki ne próbálja rendezni az összeget. Szerda délelőttig az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a biztonságos opció.
Vágólapra másolva!

„Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétől fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé – magyarázza Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének az elnöke. –

Ha azonban egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály komoly lépésre kötelezi őt: már másnap törölnie kell az adott szerződést.

Ezért aki eddig még nem intézkedett, mindenképpen olyan fizetési módot válasszon, hogy pénze biztosan idejében célba érjen."

Szerdáig mindenképpen be kell fizetni a kötelezőt Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

A csekkes fizetés a néhány napos átfutás miatt hétfőtől már nem garantált megoldás.

Mivel az átutalás a magyar bankszámlák között immár néhány óra alatt megtörténik, szerda délig a banki átutalás a megfelelő opció a csekkes befizetés helyett. Az utolsó napon azonban az

a legbiztosabb, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat.

Fontos, hogy tisztában legyünk az adott ügyfélszolgálati iroda nyitvatartásával. Emellett arra is ügyelni kell, hogy több biztosító már nem működtet pénztárat az ügyfélszolgálati pontjain.

Szerdáig kell befizetni a kötelezőt Forrás: MTI

A nem fizetés következményei

Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása,

a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni,

melynek mértéke – az autó teljesítményétől függően – idén naponta 310-690 forint között mozog. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia, és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség időszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia a személyi sérülés esetén akár több tízmilliós kártérítést is,

ami akár életre szóló fizetési kötelezettséget is jelenthet.

Nem mentség, ha nem kaptunk csekket vagy számlát!

A százezernyi értesítés közül persze óhatatlanul elkallódhat néhány a postai kézbesítés során, ez azonban sajnos nem mentesíti az ügyfelet a következményektől. A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelműen az ő felelőssége.