Már nem az olcsó bérekkel vonzza a befektetőket Kína

Kína, szén-dioxid-adó, zöldgazdaság, ipari innováció, tömegtermelés, munkás egy kínai textilgyárban, Huaibei
Vágólapra másolva!
Már csak 25-30 százalék az eltérés a kelet-európai és a kínai órabérek között, miután Kínában tíz év alatt a háromszorosára emelkedtek a bérek. Az ázsiai nagyhatalom ma már sokkal inkább az óriási fizetőképes keresletével hódítja meg a befektetőket, Indiában ugyanis sokkal alacsonyabbak a bérek, viszont a belső piac is nagyságrendekkel kisebb. 
Vágólapra másolva!

Kína ma már simán lekörözi a legnagyobb dél-amerikai országokat a munkabérek terén, sőt, egyes dél-európai euróövezeti államokat és Kelet-Európát is megközelítette. Ennek oka, hogy az utóbbi tíz évben 1,2 dollárról 3,6 dollárra emelkedett az iparban dolgozó munkások átlagos órabére,

és már csak 30 százalék a különbség az elmúlt évtizedben óriási visszaesést elkönyvelő dél-európai országokban fizetett ipari órabérek között.

Az Eurobarometer International adatai szerint óriási átrendeződés zajlott le a munkaerőpiacon, és a győztes egyértelműen Kína lett.

A befektetőket korábban az olcsó munkaerővel vonzotta az ország, mára azonban megváltoztak a befektetők szempontjai, és

sokkal inkább a belső piac alakulását, növekedését veszik figyelembe, amikor tőkét fektetnek be az országban.

Az 1,4 milliárdos Kína ma már elsősorban fizetőképes keresletnek számít, jóval inkább, mint például India, ahol az átlagbér ugyan 0,7 dollár körül alakul, ám a belső piac a kínai egynegyedének tekinthető, a folyamatos és gyors GDP-bővülés ellenére is.

Forrás: Financial Times

A kínai béremelkedést az Eurobarométer elemzői azzal magyarázzák, hogy Kína 2001-ben belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe, ami az exportra dolgozó vállalatok helyzetét jelentősen megkönnyítette. A másik alapvető ok a termelékenység növekedése, ami a béremelkedésnél is gyorsabban javult.

A kínai ipari órabér ma már a legnagyobb latin-amerikai országokat is megelőzi.

Brazíliában, Argentínában, Kolumbiában és Mexikóban ugyanis a bérek stagnáltak vagy csökkentek 2005-től.

Forrás: AFP/Xie Zhengyi

A leglátványosabb változás azonban a gazdaságilag gyengébb dél-európai euróövezeti országokhoz mérve látható, amelyekhez képest mindössze 25-30 százalékos a különbség. Míg Kínában folyamatosan emelkedtek a bérek, addig például Portugáliában 30 százalékos, Görögországban pedig 50 százalékos volt a bércsökkenés.

A felmérés szerint a kelet-európai országokkal összehasonlítva is már csak 25-30 százalékos lehet a bérkülönbözet.

Az Eurobarométer ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy bár az átlagbér egyértelműen nőtt az elmúlt tíz év során, addig a jövedelmek eloszlását tekintve egyre nagyobb az egyenlőtlenség.