21 százalékkal több új autót adtak el februárban

2017.03.01. 13:24

Februárban az egy évvel korábbinál 20,7 százalékkal több, 8000 új autót helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerdán.

Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új autók forgalomba helyezésének növekedése és 2017-ben meghaladhatja a százezret.

Az egyesület reméli, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni - tették hozzá.

Az MGE szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, de ők inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető - írták.

Lada Vesta bemutatóFotó: Adrián Zoltán - Origo

Februárban 1297 kis haszonjármű kelt el, ami 14,3 százalékkal kevesebb mint egy éve. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kis haszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára. E mellett ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja - írták.

Autóbuszokból a múlt hónapban 39 kelt el, ami 40 százalékkal kevesebb a tavaly februárinál. A piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, inkább az a fontos, hogy éves átlagban növekedést legyen, mivel a buszpark nagyon öreg és megújításra szorul - hívták fel a figyelmet.

Minimális visszaesés volt a nagy haszonjárműveknél, 414-et adtak el, ami 3,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok némileg növelték a flottacserék idejét - írták.

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge 67 eladott darabbal, az értékesítést fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű motorok esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

Az egyesület ebben az évben összesen 102 ezer új kocsi, 22 ezer kis haszonjármű, 5500 nagy haszonjármű, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.