Ötödével csökkent a munkanélküliek száma

adatlap ír SZELLEMI TEVÉKENYSÉG Budapest, 2011. augusztus 1.
Egy álláskereső adatlapot tölt ki a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliség
Budapest, 2011. augusztus 1. Egy álláskereső adatlapot tölt ki a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról 10,8 százalékra csökkent. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tavaly jelentősen csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint.A nyilvántartott álláskeresők száma 19,7 százalékkal mérséklődött egy év alatt: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a januárban 288 300 álláskereső szerepelt, több mint 70 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Az NFSZ közölte, hogy januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív arány pedig 4,2 százalék.
Januárban 51 200 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 8,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél kilenc százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők közül 30 400 volt pályakezdő.

Az álláskeresők 27,3 százaléka tartósan, több mint egy éve keresett már munkát.

Egy álláskereső adatlapot tölt ki a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjában. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az NFSZ adatai szerint az év első hónapjában 150 800 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 42,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők 47,7 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 29 100 új betölthető álláshelyet jelentettek be januárban, az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 15 ezer volt, amelyek több mint a fele a közfoglalkoztatáshoz tartozott.
Januárban 118 800 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 63 300 betöltetlen maradt.