A világ legtöbb dollármilliárdosa kínai

Hszi Csin PIng  Xí Jìnpíng 2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit > on September 4, 2016 in Hangzhou, China.
HANGZHOU, CHINA - SEPTEMBER 04: Chinese President Xi Jinping await delegates to the G20 Summit at the Hangzhou International Expo Center on September 4, 2016 in Hangzhou, China. World leaders are gathering in Hangzhou for the 11th G20 Leaders Summit from September 4 to 5. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajátosan ötvözik a kommunista elveket a piacgazdaság gyakorlatával a Kínai Népi Kongresszus legvagyonosabb képviselői, akik közül a száz legtehetősebb az utóbbi négy év alatt közel 200 milliárd dollárral gazdagodott. Ma már a legtöbb milliárdos kínai állampolgárságú, megelőzték az amerikaiakat, számuk 2013 óta 80 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Átvették a vezetést a leggazdagabbak listáján a kínaiak. A Forbes kínai megfelelője, a Hurun Report legfrissebb összeállítása szerint már 568 kínai és "csak" 535 amerikai dollármilliárdos él a földön, a harmadik helyen pedig India áll 111 milliárdossal.

Peking kommunista elvű és kapitalista gyakorlatú sajátos modelljét mutatja, hogy

a leggazdagabb üzletemberek egy része a Kínai Népi Kongresszusban, illetve a Kínai Politikai Tanácsban foglal helyet.


A Hurun listája szerint a száz legtehetősebb népi képviselő 2013 óta közel 200 milliárd dollárral 430 milliárd dollárra növelte vagyonát.

Ha viszont a kétszáz leggazdagabb képviselő vagyonát nézzük, akkor ez az összeg már 507 milliárd dollárt tesz ki.

A Financial Times brit lap hosszú elemzést közölt a kínai politikai életben aktív milliárdosokról, amelyben kiemeli, hogy amióta Hszi Csin-ping kínai elnök a korrupció elleni hosszú távú küzdelmet ígért, a politikai és üzleti élet között lavírozó felső tízezer próbál inkább visszavonultabban élni.

Hszi Csin-ping kínai elnök Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lintao Zhang

A tőkekimentéssel kapcsolatos, nemrég megfogalmazott pártüzenetek is ennek a rétegnek szóltak. Ennek hátterében a kínaiak külföldi befektetéseinek felpörgése áll, valamint az, hogy a jüan értékvesztése miatt egyre többen dollárban tartják a megtakarításaikat.

Ezenkívül fontos szempont, hogy a kínai jegybank valutatartaléka 3 ezer milliárd dollár alá süllyedt, így most a hat évvel ezelőtti szinten áll. A párt a pénzügyi és különösen a tőzsdei spekuláció ellen is szeretne fellépni, vagyis azok ellen, akik rövid idő alatt többszörösére növelték vagyonukat.

Ilyen például Kína negyedik leggazadagabb embere, Jao Csen-hua, aki zöldségkereskedőként kezdte, majd ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, végül lecsapott az ország egyik legnagyobb biztosítójára.

A pénzügyi felügyelet azonban tíz évre megtiltotta az üzletembernek, hogy a biztosítási szektorban tevékenykedhessen.

De a több pártvezető pénzeit kezelő Hsziao Csian-hua üzletember néhány héttel ezelőtti elrablása is azt az üzenetet közvetíti, hogy a pártvezetés csak egy bizonyos pontig hajlandó eltűrni a vagyonosodást. A 46 éves üzletembert Hongkongból hurcolták el kínai ügynökök, és csak annyit tudni biztosan, hogy Pekingbe vitték, és nem tarthatja a kapcsolatot senkivel.

Hsziao Csien-hua üzletember pártvezetők pénzeit kezelte, Hongkongból rabolták el az év elején Forrás: AFP/Handout

A mágnás egyúttal kanadai állampolgár, de ez sem akadályozta meg az őrizetbe vételét. A hatmilliárd dolláros vagyonával az egyik leggazdagabb kínainak számító Hsziao Csien-hua a kínai tőzsdén jegyzett több vállalatot is birtokol, és Hszi Csin-ping kínai elnök testvérének cégébe is beszállt. Eltűnése óta egyszer „jelentkezett", de nem személyesen, hanem egy fizetett hirdetés jelent meg a nevében. Ebben a milliárdos mindenkit igyekszik megnyugtatni,

állítja, hogy nem rabolták el, hanem egészségügyi kezelésen vesz részt. Leszögezi, hogy szereti a kommunista pártot és hazáját, semmiképpen sem támogatna ellenzéki csoportokat, és soha nem tenne a kínai nemzet érdekei ellen.

A milliárdosról hetek óta nem tudni semmit, családja pedig külföldre menekült.