Eladóként a bankok is megjelentek a lakáspiacon

eladó lakás apartman
Vágólapra másolva!
A bankok több mint 1000 olyan lakóingatlant hirdettek meg az elmúlt egy évben, amit piaci áron kívántak értékesíteni. Ugyan folyamatosan csökken a lakossági hitelek aránya, de még mindig jelentős a bankok kezében lévő lakóingatlan-állomány, amely korábban bedőlt hitelek fedezetéül szolgált.
Vágólapra másolva!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, hogy a lakáshitelezésben a bankoknak kettős érdekrendszerben kell dolgozniuk. Egyfelől nem szabad túlértékelniük az ingatlant annak érdekében, hogy mérsékeljék a saját hitelezési kockázatukat. Ezzel párhuzamosan viszont, ha túl alacsony értéket szabnak meg, akkor egy esetleges kényszerértékesítéskor a tartozásnál kevesebb pénz folyhat be.

Arról nem is beszélve, hogy az alulárazással a pénzintézetek a hitelfelvevők dolgát is megnehezíthetik, mert az ingatlan vételárának kifizetéséhez a vevőnek így több saját forrásra van szüksége. A bankok ugyanis forinthitel esetén az adott ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát adhatják hitelként.

mégpedig azért, mert így elkerülhető a jelentős költséggel járó végrehajtási eljárás és az ingatlanra kiírt árverés" - tette hozzá a szakember.

Eladó lakások Forrás: Dreamstime

Balogh László szerint fontos tényező, hogy az elmúlt két évben országosan mintegy 30-40 százalékkal nőtt a lakások értéke. Ezért is lényeges a lakáshitelezéssel foglalkozó pénzintézetek felelőssége, vagyis az, hogy első körben a piacon próbálják eladni az lakásokat, ami kedvezőbb mind a hitelezők mind pedig az adósok számára annál, mintha egy esetleges árverésen keresztül adnák el az ingatlant.

Az ingatlan.com elemzése szerint az értékbecslők a legnagyobb ingatlanhirdetési oldalak adataira is támaszkodnak, ugyanúgy, mint a leendő lakásvásárlók és lakáseladók. Ebből adódik, hogy a piaci áraktól nem nagyon tudnak eltérni, mert a kereslet gyorsan reagál erre. "A piacinál olcsóbb lakásokat manapság órák alatt elviszik, így a bankok és adósok kevesebb pénthez jutnak.

Ha pedig túl drága az ingatlan, akkor eladhatatlan lesz, és csak a jóval költségesebb árverésen keresztül találhat gazdára,

ami egyik fél számára sem kedvező forgatókönyv" - tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Fontos tényező hitelpiaci szempontból, hogy a nemteljesítő hitelek veszteséget termelnek a bankoknak, ez pedig a hitelek árában is tükröződik, azaz a hitelfelvevőknek és a törlesztést határidőben teljesítő adósoknak kell magasabb kamatokon keresztül megfizetniük a nem fizető adósok miatti kockázatot.