Hasított tavaly a Fundamenta

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK, tetőfedés, tető
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
Rekordévet zárt a Fundamenta-Lakáskassza tavaly: 2015-höz képest ötödével több lakás-takarékpénztári szerződést kötött, és az előző évi 89 milliárd forinttal szemben 101 milliárd forint új lakáshitelt helyezett ki. Ezzel a társaság 2016-ban 5,3 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el. Ez némileg elmaradt az előző évi eredménytől, ám ennek oka egy az év közben végrehajtott nagyvolumenű fejlesztés.
Vágólapra másolva!

A lakáskassza 2016-ban a csaknem 200 milliárd forintot fizetett ki, és mintegy 29 milliárd forint állami támogatás folyt be az ügyfelek számláira - mondta Tátrai Bernadett, a társaság év elején kinevezett elnök-vezérigazgatója. A kedvező makrogazdasági környezet is hozzájárult az elért eredményekhez, a tartósan alacsony kamatszint, a bővülő foglalkoztatás és a felfelé kúszó reálbérek egyaránt erősítették a keresletet.

A teljesítmény növekedését segítette a társaság saját értékesítési szervezetének bővülése is,

az új szerződések háromnegyedét a mostanra már több mint 2500 személyi bankárból álló hálózat kötötte.

A Fundamenta tavaly végén 730 ezer ügyfélszerződést kezelt, a szerződéses összeg közel 2500 milliárd forintot tett ki - mondta el Morafcsik László vezérigazgató-helyettese.

Az ügyfelek a múlt évben 10 százalékkal magasabb szerződéses összeget választottak, mint 2015-ben,

amelynek átlagos összege így több mint 4 millió forintra nőtt. Ennek az volt a legfőbb oka, hogy bár az új szerződések felét még mindig a rövidebb, négyves futamidejű termékek teszik ki, emelkedett a kereslet a hosszabb, 8-10 éves termékek iránt.

Fotó: Kiss József - Origo

Folyamatosan nő a lejárt szerződésüket újrakötők aránya, 2016-ban már az értékesítések 43 százalékát a korábbi vagy meglévő ügyfelek új kötései tették ki. Az új ügyfelek közel 70 százaléka kihasználja a maximális, évi 72 ezer forintos állami támogatást, ez havi 20 ezer forint megtakarítást feltételez.

Az ügyfélbefizetések az előző évi 123 milliárdról 2016-ban 137 milliárd forintra emelkedtek,

a pénzintézet betétállománya 2016 végén mintegy 404 milliárd forint volt.

Az ügyfélkifizetések 175 milliárdról 194 milliárd forintra, a hitelállomány egy év alatt 24 százalékkal, 228 milliárdról 283 milliárd forintra nőtt, amivel 10 százalékos részesedése van a teljes lakáshitel-állományban. Az új kihelyezésekben a Fundamenta részesedése 24-ről 22 százalékra mérséklődött.
A hitelállomány betétállományhoz viszonyított aránya 2016 végén 70 százalékra emelkedett, de ez nem befolyásolta a hitelek minőségét,

az állmományban a 90 napon túli késedelmek aránya mindössze 1,7 százalékot volt 2016 végén.

A bankszektor piaci forinthiteleinél ez az arány meghaladta a 10 százalékot, a támogatott forinthiteleknél pedig 3 százalék körüli volt.

A Fundamenta-hiteleket tavaly 69 százalékban lakásvásárlásra használták fel, (a piaci átlag 80 százalék), de hat százalékra nőtt az építési célú hitelek aránya is (megegyezik a piacival), míg a felújítások aránya a felhasználási célok között továbbra is piaci átlagon felüli, 16 százalék (a piaci átlag 7 százalék). A hitelkiváltások aránya 9 százalék volt (a piaci átlag 5 százalék).

A Fundamenta továbbra is kétszámjegyű növekedést tervez mind a megtakarítások, mind a kihelyezések terén. A következő három-öt évben is alacsony kamatkörnyezettel számolnak, az új lakáspiacon dinamikus bővülést várnak, ami hiteloldalon is stabil piacot jelent majd a lakástakarékoknak, ahogy a felújítások, energiahatékonyságot növelő beruházások is. Van lehetőség a növekedésre, mert Magyarországon alacsony, 13 százalék a piaci penetráció, míg Ausztriában 59, Németországban 40, Csehországban pedig 36 százalék.