Az IMF elismeri a magyar gazdaság eredményeit

készpénz
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Kedvezőnek tartja a magyar gazdaság középtávú kilátásait a Valutaalap. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az IMF látja az elmúlt évek magas növekedését és az államháztartás kedvező alakulását.
Vágólapra másolva!

Az IMF delegációja - a szokásos éves felülvizsgálat keretében - február 23. és március 8. között tárgyalt Budapesten. A tárgyalást követően a Valutaalap nyilatkozatot adott ki, melyben megállapították, hogy az idén

a magyar gazdaság mintegy 3 százalékkal növekedhet.

Az összegzés kitér arra is, hogy

a foglalkoztatottság tovább bővül Magyarországon, a bérek és a nyersanyagok árának emelkedésével pedig fokozatosan felpörög az infláció.

A kockázatok közé sorolta az IMF az euróövezet gazdasági fellendülésének gyengülését, a világkereskedelem lassulását, vagy az amerikai és az euróövezeti monetáris politika normalizálását.

Az IMF logója. Forrás: AFP/Zach Gibson

Az IMF szakértői javaslatot is tettek,

a költségvetés egyenlegének javítását, valamint további strukturális reformok végrehajtását tanácsolták.

Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium

Az NGM közleménye szerint az IMF idén a foglalkoztatás és a nemzetgazdaság további bővülésére számít Magyarországon.

Emellett a Valutaalap elismeri a GDP-arányos költségvetési deficit és államadósság mutatók alakulását,

az adóigazgatás reformja által elért eredményeket is, valamint a járulékcsökkentést és a bankadó jelentős mértékű leépítését.

Forrás: MTI/Faludi Imre

A Valutaalap szerint a magyarországi bankszektor megfelelő állapotban van, de az IMF a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódó szakképzés továbbfejlesztését javasolja.

A pénzügyi szervezet lehetőséget lát a fegyelmezett, növekedést segítő államháztartási környezet kialakítására, valamint

az államadósság további csökkentésére, ezáltal a hosszú távú növekedés megalapozására.