Jön a fogyasztóbarát lakáshitel

lakás eladó lakáshitel
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan a VI. kerületben. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank tovább akarja élénkíteni a bankok közti árversenyt, ezért minősíteni fogja a legjobb hiteleket. A jegybank szerint a lakáshitelezésben nem elég nagy az árverseny.
Vágólapra másolva!

Az MNB megalkotja

a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést.

A minősítés bevezetésének több célja is van. A jegybank ettől a kamatfelárak csökkenését és a hiteltermékek jobb átláthatóságát reméli. A jelzőt csak azok a termékek nyerhetik el, amelyek minden feltételnek megfelelnek.

A várakozások szerint ettől egységes feltételrendszerű, átlátható, összehasonlítható, kedvező árazású lakáshitelek terjedhetnek el a piacon – írja közleményében az MNB.

Az MNB épülete. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A lépésre azért volt szükség, mert a jegybank szerint

nem elég erős a hazai bankok közötti árverseny a lakáshitelezésben.

Ezt jól mutatja, hogy nemzetközi összevetésben magas a kamatfelárak szintje, ráadásul a hitelkiváltások száma is alacsony.

A minősítés feltételei

A fogyasztóbarát termékkel szemben kritérium, hogy

a fogyasztók széles köre számára legyen elérhető,

beleértve a Családok Otthonteremtési Kedvezményében (CSOK) részesülő hitelfelvevőket is.

A minősítést csak könnyen érthető és összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető, rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazó lakáshitel-termékek kaphatják meg.

Eladó ingatlan a VI. kerületben. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A terméknek biztosítania kell, hogy a jövőbeli fizetési kötelezettség mértéke

hosszabb távon is kiszámítható legyen.

Fontos kritérium még a fogyasztó megváltozott körülményeihez való rugalmas alkalmazkodás és a fogyasztók hitelkiváltásokból eredő előnyök kihasználására való ösztönzése is.

Mivel a termék új, ezért a következő két hónapban az MNB konzultál a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel is a részletek véglegesítése érdekében.