Rekordot döntött az áramfogyasztásunk ezen a télen

villanyóra
Budapest, 2013. január 8. Bartik József, a Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. A posta kézbesítői olvassák le januártól az Elmű-Émász csoporthoz tartozó villanyórákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött a téli áramfogyasztás a tartósan hideg időjárás miatt, az ellátás ugyanakkor végig zavartalan volt - közölte ma az MTI-vel a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint ezen a télen csaknem 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye mint egy évvel korábban.

A fogyasztók tavaly december eleje és idén február vége között 5,3 százalékkal több villamos energiát használtak fel

az egy évvel korábbi fogyasztással szemben.


Az országos villamosenergia-igény emelkedése idén januárban volt a legnagyobb, akkor a fogyasztás 6,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi idpszakhoz képest.

Január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is,

amely rövid időre elérte a 6780 megawattot (MW) - idézte fel a Mavir.

A rendszerirányító szerint a növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás, az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: MTI/Kovács Tamás


A Mavir által leszerződött tartalékokkal, illetve a piaci szereplők által beszerzett többlet-importtal sikerült eredményesen kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását - idézi a közlemény Tihanyi Zoltánt, a társaság rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét.