Tippeljen, mennyi bevételt hoz a legkisebb adó!

kocsma, pub, vendéglátás, sör, Heineken
Hands of bartender pulling beer pump
Vágólapra másolva!
Azt még csak-csak ki lehet találni, melyik adónem hozza a legkevesebb bevételt, de szinte kizárt, hogy bárki eltalálja, mennyi is ez az összeg. Magyarországon 59 fajta adónemet számolt össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda, a bevétel zömét azonban néhány adónem hozza.
Vágólapra másolva!

A legtöbb adóbevétel évek óta az áfából jön, 2016-ban ez 3300 milliárd forintot jelentett. Szintén jelentős bevételt hoz a szociális hozzájárulási adó, az szja és az egyéni nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék. A társasági adó ugyanakkor már kisebb bevételű adónem, hiszen nagyságrendileg 500 milliárd forint jön csak be ezen a soron a költségvetésbe – ez nem is csoda, hiszen eleve nem volt magas, ráadásul számos adókedvezmény is csökkenti a fizetnivalót.

Az adók java része tehát kisebb, sőt a költségvetési bevételeket illetően jelentéktelen bevételt hoz. De mivel a tavalyi évhez képest csökkent az adófajták száma Magyarországon, jelenleg már csak 59 adónemből kell a Kormányzatnak a költségvetés bevételeit megtermelni. Megszűnt az alapvetően a kamattámogatott hitelekhez kapcsolódó „hitelintézeti járadék", és ugyancsak kivezették a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását. Utóbbit az magyarázza, hogy azt a Bizottság uniós jogba ütközőnek minősítette, a kormány pedig jobbnak látta teljesen megszüntetni azt.

A vendéglátásban új adónemet vezettek be Forrás: Image Source/Zero Creatives

Egy új adónem ugyanakkor megjelent, ez a négy százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelyet az éttermek fizetnek majd. Továbbra is velünk élnek a szinte kimutathatatlan bevételt produkáló adónemek, így például a háztartási alkalmazottak után fizetendő adó, amely 2016-ban 32 millió forintot sem hozott az államkasszának – mondta Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Bizonyos szempontból feleslegesnek tűnhet azon lamentálni, vajon hány darab adónem van, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy sok adó mellett is működhet sikeresen egy ország (lásd Ausztrália vagy épp az USA példáját, amelyek adórendszere állítólag 125 illetve 97 adónemet számlál). Áttekintve azonban a magyarországi adófajtákat, úgy tűnik, hogy ezek racionalizálása, egyes adók kivezetése nagyban hozzájárulhatna a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkentéséhez és ezáltal a gazdaság fejlődéséhez; miközben az államháztartás szinte meg sem érezné elvesztésüket.

Hasonló kampányt már indított az előző kormány, 2011-ben tíz adónemet vezetett ki, ám ezeket azóta újabbak követték. Az egyszerűsítés inkább a különböző fajta illetékek, díjak és piszlicsáré fizetnivalók kivezetését jelenti.