Húszmillió ember halhat éhen az ENSZ szerint

szomália éhezés
Shamsa Abdi Isse and her nine-month-old daughter are hospitalized in Garowe where 28-year-old brought the malnourished child three days ago on a seven-hour truck drive with the truck for treatment leaving seven other children left behind, in Garowe, capital of the Puntland part of North-East Somalia, 23 February 2017. Some 6.2 million people in Somalia are dependent on humanitarian aid as a result of a severe drought. More than 360,000 children are malnourished, tens of thousands of them are at risk of starvation. Should there be no rapid relief, the country in the Horn of Africa is under threat of a famine. In 2011 more than 250,000 people died in Somalia as a result of a drought. Photo: Anna Mayumi Kerber/dpa
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mennyiségű embert fenyeget az éhhalál az ENSZ legújabb jelentése szerint. Az országok többségében a háború az ok, de van, ahol az aszály pusztít.
Vágólapra másolva!

Amióta 1945-ben megalapították az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), azóta az intézmény nem adott ki olyan vészjósló figyelmeztetést, mint most.

A jelentés szerint Jemenben, Dél-Szudánban, Szomáliában és Északkelet-Nigériában összesen

20 millió ember halhat éhen.

A Financial Times cikke alapján a legsúlyosabb helyzet jelenleg Jemenben van, ahol a lakosság 66,9 százaléka, azaz 18,8 millió ember éhezik,

közülük 7 millióan vannak közvetlenül az éhhalál szélén.

Jemenben két éve dúl polgárháború, a szélsőségesek a hatalmi űrt kihasználva erősítik meg csoportjaikat, folyamatosak az összecsapások a síita felkelők és a kormányt támogató koalíciós erők közt.

Jemeni nők tüntetnek az ENSZ székháza előtt Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Jemen már a mostani háború előtt is exportra szorult élelmiszerből, üzemanyagból és gyógyszerből, de mióta tartanak a harcok, még a segélyszállítmányok sem jutnak el az emberekhez.

A tüntetések folyamatosak az ENSZ helyi székháza előtt, mert sokan éheznek, és hagyták el otthonaikat.

A kétéves konfliktusban már több mint 10 ezren haltak meg.

Afrikában is nagy baj van

Dél-Szudán jelenleg a legfiatalabb nemzet a világon, 2011-ben vált az ország függetlenné. Ez persze nem jelenti azt, hogy az országban béke lenne. A folyamatos polgárháború miatt 100 ezer ember került az éhhalál szélére, de

a lakosság 40 százaléka, azaz 5 és fél millió ember van kitéve az éhhalál veszélyének.

Nigériában a lakosság jelentős része ragadt a Boko Haram terrorszervezet által megszállt területeken, itt 1,8 millió ember éhezik.

Mikor beszélünk éhínségről?

Az ENSZ egy ötös skálán értékeli az országokat éhínség szerint. Az ötös a normális helyzetet jelzi, míg az 1-es az éhínséget. Éhínségben szenvedő országnak számít az, ahol a háztartások legalább 20 százalékában egyáltalán nincs élelem, az alultápláltság mértéke 30 százalék feletti, és naponta 10 ezer emberből kettő hal meg élelmiszerhiány következményeként.

A fenti országokkal ellentétben Szomáliában nem háború okozza a legnagyobb bajt, hanem az időjárás. Az aszály soha nem látott méreteket öltött az országban a helyiek szerint, és ez már korábban is óriási problémát jelentett.

Az éhínség 2011-ben több mint negyedmillió ember életét követelte Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Anna Mayumi Kerber

Most a legfőbb cél, hogy elkerüljék a 2011-es katasztrófát, amikor 260 ezren haltak éhen az aszály miatt.

Az áldozatok fele gyerek volt.

Szomáliában 6,2 millió embert veszélyeztet az éhhalál, ami a lakósság 54,4 százaléka.

Az ENSZ szerint a válság kezelésére 5,4 milliárd dollárra lenne szükség, de ennek az összegnek csak a töredéke áll jelenleg rendelkezésre.