Romlott hússal etették a világot a brazilok

Michel Temer vai em churrascaria com embaixadores MICHEL TEMER
DF - Brasilia - 19/03/2017 - Michel Temer vai em churrascaria com embaixadores - Michel Temer janta com embaixadores em churrascaria neste domingo, 19 de marco, na Steak Bull. Foto: Mateus Bonomi/AGIF
Vágólapra másolva!
Óriási botrány rengette meg az amúgy is megrendült brazil gazdaságot: a múlt héten kiderült, hogy több mint 30 húsfeldolgozó nagyvállalat elfogadhatatlan minőségű vagy szalmonellával fertőzött húst adott el szerte a világban éveken át. A brazil rendőrség közel 200 telephelyen razziázott, és egy tucat embert letartóztattak, az ügyben a legnagyobb exportőrök is érintettek. A brazil elnök – hogy mentse a menthetőt – sajtónyilvános vacsorára hívta azoknak az országoknak a diplomatáit, ahová a legtöbb húst adják el.
Vágólapra másolva!

Krumplit, kartondoboz-maradványokat, sőt szalmonellát is találtak azokban a brazil csirke- és marhahússzállítmányokban, amelyeket a közelmúltban vizsgált meg a helyi rendőrség a legnagyobb húsfeldolgozó vállalatok üzemeiben.

Az eredmények a múlt héten kerültek nyilvánosságra, és az ügyből óriási nemzetközi botrány kerekedett, annál is inkább, mert

Brazília a világ legnagyobb húsexportőre.

A döbbenetes jelentés szerint még a legjelentősebb nagyvállalatoknál is rengeteg pocsék minőségű húsról derült ki, hogy minőségük évek óta még az alapvető higiéniai követelményeknek sem felelt meg, de ezt csalással, korrupcióval elfedték.

A nyomozás azt is kiderítette, hogy

az érintett húsfeldolgozók több mint 30 kormányzati ellenőrt fizettek le, hogy ne tegyenek jelentést a valós helyzetről.

Michel Temer tegnap együtt vacsorázott a nagykövetekkel a Steak Bull étteremben Forrás: AGIF/1245/Mateus Bonomi


Körülbelül egy tucat embert vettek őrizetbe, és eddig 30 brazil húsipari nagyvállalatról derült ki, hogy részesei a botránynak. Három gyárat azonnal bezárattak, és 21-et szoros megfigyelés alatt tartanak a hatóságok.

A botrány hatására Michel Temer brazil elnök a napokban sajtónyilvános vacsorán látta vendégül a legnagyobb vásárlónak számító országok diplomatáit, ahol igyekezett megnyugtatni őket a brazil hús jó minőségével kapcsolatban.

Blairo Maggi mezőgazdasági miniszter teljes körű vizsgálatot ígért, és azt kérte a lakosságtól, hogy ne általánosítsanak az üggyel kapcsolatban.

Az érintett vállalatok – köztük a legnagyobb exportcégek – egész oldalas hirdetésekben és televíziós reklámokban igyekeznek csitítani a kedélyeket, kérdés, mekkora sikerrel járnak, miközben nap mint nap újabb részletek derülnek ki a megvesztegetésekről.

Húsbolt Rio de Janeiróban Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Az érintett húsfeldolgozó gyárak ráadásul iskoláknak is szállítanak Brazíliában, külföldön pedig a legtöbb húst Kínába és Hongkongba exportálják.

A listán a harmadik helyen áll az Európai Unió, amely a múlt hét végén azonnal részletes jelentést kért a vizsgálatokról a brazil hatóságoktól.

Az USA tavaly közel 300 millió dollár értékben importált húst Brazíliából, olyan nagy láncok is, mint a Wal-Mart.