Nagy változások jönnek a budapesti lakáspiacon

beton építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA lakópark SZEMÉLY
Debrecen, 2017. január 23. Érkezik a friss beton a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Miközben egyes fővárosi kerületekben megtorpanni látszik az árak emelkedése, más kerületekben továbbra is előfordulhat két számjegyű növekedés is. Az ingatlanpiaci tranzakciók száma már a válság előtti éveket idézi, a forgalomnak új lendületet adhat az új építésű lakások piacának robbanásszerű élénkülése: több ezer új lakás kulcsait vehetik át a tulajdonosok, és a java még hátravan.
Vágólapra másolva!

A válság előtti évekre kezd hasonlítani a helyzet

A budapesti ingatlanok ára átlagosan közel 20 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, 2016-ban. Országos viszonylatban így továbbra is alig akad olyan piac, ami akár csak megközelítené a fővárosi árakat: míg egy átlagos lakás négyzetméteréért Budapesten az Otthonterkep.hu elemzése szerint 477 ezer forintot kérnek el, két balatoni kistérség kivételével

nem találunk 400 ezer forintot közelítő, átlagos négyzetméterárat sem az országban.

Forrás: Origo

A 2016-os ingatlanpiaci tranzakciók számát 130-150 ezerre teszik az ingatlanközvetítők, ha ez a szám tovább nő 2017-ben, akkor már a válság előtti évek átlagos tranzakciószámát közelítjük majd.

300 ezertől 700 ezerig, stagnálástól a két számjegyű növekedésig

Az átlagárat jól használhatjuk az ingatlanpiaci folyamatok felmérésére és leírására, a szórás azonban elképesztően nagy: nemcsak az országon belül, hanem a legfelkapottabb ingatlanpiacon, a fővároson belül is óriási eltérések tapasztalhatóak.

A Belváros a legdrágább kerület, itt jócskán 700 ezer forint fölött adják a lakások négyzetméterét,

ráadásul a növekedés üteme ennek ellenére is elég magas, a várakozások szerint idén is két számjegyű lehet. Más kerületekben viszont olyasmi történik, amire a 2014-ben elindult lakáspiaci fellendülés óta nem igazán volt példa: megállt az árak emelkedése, sőt, van ahol már inkább lassú csökkenésről érkeznek jelentések.

Debreceni lakópark építése Forrás: MTI/Oláh Tibor

A keresletet összességében tovább hajtja a lakosság javuló anyagi helyzete, a növekvő vagyon, a javuló munkaerőpiaci kilátások, a béremelések mellett az olcsó hitelek és az állami támogatások is. Emellett a befektetési célú vásárlók továbbra is jelen vannak a piacon, így egyes részpiacokon még mindig van tere a drágulásnak – még ha más részpiacokon, például a főváros déli részén viszont már talán tetőztek is az ingatlanárak.

Végre robban a piac: beköszönt az új építésű lakások kora

A kínálati oldalon viszont komoly változások indulnak 2017-ben, amelyek a következő években csúcsosodnak ki igazán.

Az új építésű lakások piacán tornyosuló keresletet ugyanis értelemszerűen csak többéves csúszással képesek kielégíteni a beruházók,

így az elmúlt egy-két évben nem állt rendelkezésre valódi választék azoknak, akik rövid határidővel szerettek volna új ingatlant vásárolni – számukra legfeljebb a felújított használt ingatlanok jelenthettek alternatívát.

A beruházók természetesen megkezdték az építéseket: a KSH február végi tájékoztatása szerint tavaly ugyan még kevesebb mint 10 ezer új lakás épült fel, viszont közel háromszor annyi lakásépítési engedélyt adtak ki, mint 2015-ben – ez a szám meghaladta a 30 ezret.

Forrás: Origo

A fővárosban több mint 300 fejlesztés zajlik, az Otthon Centrum adatai szerint van olyan kerület (a XIII.), ahol több mint hatvan projektbe vágtak bele a beruházók. A legnagyobb projektek keretén belül több száz lakás épül. Az egyik legnagyobb beruházás a Budapart a Kopaszi-gáton. Szintén jelentős a méretét tekintve a Budai Boleró, a Sasad Liget, a Levendula Lakópark, a City Home és az Elite Park.

Az épülő projektekben a kínálati lakásárak széles határok között, 300 000 – 1 500 000 Ft/m2 között mozognak.

A fejlesztések között van olyan, amit csak 2018 végén, 2019 elején adnak át a tervek szerint, de már beértek az első gyümölcsök: a III. kerületi Metrodom Young lakóparkban már kiosztották a lakáskulcsokat. 2017 nyarától több nagy projekt átadása is időszerűvé válik, az év végéig több ezer új lakás kerül be a kínálatba – már amelyiket nem vették meg a tervezőasztalról.

Új építésű lakás Forrás: MTI/Oláh Tibor

A java még hátravan?

A kereslethez képest azonban még ez a nagynak tűnő újlakás-szám sem magas, így folyamatosan érkeznek a bejelentések az újabb beruházásokról –

2016 második felében volt olyan időszak, amikor két hónap alatt 25 százalékkal nőtt a fővárosi beruházások keretében épülő lakások száma.

Érdemi kínálat híján az új lakásokra kínált olcsó hitelek és a családi otthonteremtési kedvezmény sem tudta érdemben kifejteni keresletélénkítő hatását, az idei évtől azonban komoly változás állhat be ezen a téren is.