Ez a világ tíz legforgalmasabb reptere

Horizontal
A passenger looks on near a Southwest Airlines plane at the Hartsfield-Jackson Atlanta International airport on July 17, 2015. AFP PHOTO / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP PHOTO / Andrew Caballero-Reynolds
Vágólapra másolva!
Több mint 104 millió utas repült az atlantai Hartfield-Jackson nemzetközi repülőtérről tavaly, ezzel 19. alkalommal is a legforgalmasabb reptér lett az Airports Council International listáján. Ferihegyen 11 millióan fordultak meg.
Vágólapra másolva!

Atlanta az egyik legfontosabb belépési pont Észak-Amerikába, emellett pedig a legtöbb belföldi átszállási kapcsolattal rendelkezik. Tavaly 2,6 százalékkal bővült az utasforgalom 2015-höz képest, és az útvonalak 80 százalékát a két óránál rövidebb időtartamú, belföldi utazások tették ki. Az utasszámot, amely természetesen a belföldi és külföldi utasokat egyaránt tartalmazza az ACI előzetes beszámolója tartalmazza, a teljes beszámoló júniusban lesz hozzáférhető.

– mondta Roosevelt Council, a reptér általános vezérigzgatója. 104 millió utas biztonságos kiszolgálása azt mutatja, hogy jól működik a vezetőség, az alkalmazottak és a légitársaságok együttműködése és munkája.

A második helyet a Pekingi Nemzetközi Repülőtér szerezte meg több mint 94 millió utassal,

ami öt százalékos bővülést jelentett 2016-ban. A harmadik a Dubai Nemzetközi Repülőtér lett, az Egyesült Arab Emirátusok légi kikötője 83 millió utast fogadott tavaly, hét százalékkal többet, mint 2015-ben.

A Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér a hetedik helyről ugrott a negyedikre, miután nyolc százalékos bővülést követően 81 millió utast fogadott.

A Hartsfield-Jackson reptér Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Az ötödik a japán Tokio Haneda reptér lett 79 millió utassal és hat százalékos bővülésse. A hatodik Chicago O'Hare reptere lett tavaly a maga 78 millió utasával, és két százalékos bővülésével.

A legforgalmasabb európai reptér csak a hetedik helyre tudott felférni, a London Heathrow 75 millió utast fogadott,

és csak egyszázalékos bővülést ért el. A nyolcadik helyet 70 millió utassal Hong Kong lett.

Kína örülhet, hogy a Shanghai Pudong reptér belépett a top 10-be: a kilencedik legforgalmasabb lett, miután tíz százalékkal bővült a utasforgalom, 66 millióra. Az egy évvel ezelőtti forgalom a 13. helyre volt csak elég.

A dallasi Fort Worth reptér ugyanakkor kicsúszott a tízesből, a több mint 65 millió utasával csak a 11. helyet érte el.

A tizedik helyet a másik nagy európai légi kikötő, a párizsi Charles de Gaulle reptér foglalta el a maga 66 millió utasával.

Az adatokban több mint 1200 reptér szerepel világszerte. A budapesti Liszt Ferenc reptér tavaly több mint 11 millió utast fogadott – tavaly decemberben érték el ezt a számot – 10 százalékos bővüléssel.