Itt minden tizedik 70 éves nő dolgozik

nyugdíj öreg öregek idős
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
Megduplázódott a hetven felett is dolgozó nők száma az Egyesült Királyságban az elmúlt négy évben – írja a BBC. Ez egyrészt hasznos és jó, másrészt többnyire mégis a kényszer szülte.
Vágólapra másolva!

A statisztikai adatok szerint míg 2012-ben a brit nők 5,6 százaléka dolgozott 70 éves koráig, addig ez az arány tavaly már 11,3 százalékra nőtt. Két ok sarkallja őket a további munkavégzésre:

egyrészt aggódnak, hogy elég jövedelmük lesz-e nyugdíjas korukban, másrészt egyszerűen motiváltnak érzik magukat, hogy kitolják az aktív éveiket.

Összehasonlításképpen a brit férfiak 15,5 százaléka dolgozik 70 éves koráig.

A törvények és munkaügyi szabályozások módosítása révén

enyhült az életkorral kapcsolatos diszkrimináció, és az idősebbeknek lehetőségük van rugalmas munkaidőben dolgozni.

A statisztikák szerint az Egyesült Királyságban 150 ezer nő dolgozik még a korai hetvenes éveiben is.

Köztük van Ann Green, aki egy ruhaboltot vezet a bristoli St Nicholas piacon. Azért dolgozik, hogy gyűjtsön egy kis tartalékot. Mindig visszaforgattuk a pénzt az üzletbe és az ingatlanba, hogy biztonságban érezzük magunkat – mondta a 70 éves hölgy. Az életünk meg fog változni, ha abbahagyjuk a munkát – tette hozzá.

Nyugdíjasok Forrás: Dreamstime

A nők kevesebbet tudnak félretenni a magán-nyugdíjbiztosítás keretében, így kevesebb kiegészítést tudnak tenni a bevételeikhez később. Ennek megváltoztatására készül az állam az új nyugdíjba vonulók esetében, több nő ugyanis nem kap teljes ellátást az állami nyugdíjrendszerből, mivel karrierjük a gyereknevelés vagy más okok miatt törést szenvedett. (A brit nyugdíjrendszer többpillérű, biztosítási alapú, vagyis nyugdíjat nem csak az állami befizetések után kapnak.)

Elaine Weston 74 éves szociális munkás egyike azoknak, akik nem kapnak teljes ellátást. Noha szerelemből vezeti bútor- és ékszerboltját, szüksége van az extra kiegészítésre is.

– mondta. Szükségem van egy kis extra pénzre. Ha ez nem lenne, muszáj lenne munkát vállalnom. Beszélnek folyton a gazdag nyugdíjasokról, de egy csomó nyugdíjasnak egyáltalán nincs sok pénze – tette hozzá. Saját háza jelenti az anyagi biztonságot, de el kell adnia, és egy olcsóbb környékre kell költöznie, ha abbahagyja a munkát.

Idős vagyok, és kell a pénz Forrás: Origo

Nathan Long nyugdíjszakértő szerint

a hetven év feletti munkavállalás adataiban látható ugrás mögött személyes döntések állnak. A munkavállalókat arra bátorítják, hogy még sokáig dolgozzanak,

amit azonban ők egyfajta elvárásnak is érezhetnek. Persze ez egyfajta reakció is az egyre nehezebben fenntartató nyugdíjrendszer problémáira. Azok az aranyidők már elmúltak, amikor fiatalon lehetett nyugdíjba menni.

A munkavállalók számára a kitolódó aktív időszak kockázat is, hiszen csapdába eshetnek a munkaerőpiacon: végezni kell a munkájukat, holott ezt már nem akarják. Márpedig ez visszavetheti a termelékenységet is.

Az állam népszerűsíti az élethosszig tartó munkát, de ehhez hozzátartozik a rugalmas munkaidő, az alkalmazottak újraképzése és az élethosszig tartó tanulásra való áttérés.

Korábban az állam stratégiát hirdetett, amely az ötven év felettieket bátorítaná egy második karrier elkezdésére a további aktív évekre. Az a néhány plusz év, amit munkával tölthetünk, nagyon komoly különbséget jelent. Nemcsak azért, mert több jövedelmet hoz, hanem a mentális egészség szempontjából is hasznos – mondta Damian Green nyugdíjszakértő. Arra ösztönzöm a munkaadókat és cégeket, hogy fedezzék fel az idősebb munkavállalókban rejlő értékeket.

Senkit sem szabad leírni csak az életkora miatt.