Már Brüsszelben van a brit kilépés megindításáról szóló dokumentum

TUSK, Donald
Brüsszel, 2017. március 9. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezleten 2017. március 9-én, miután újraválasztották az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

"Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést" – írta az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a Twitteren, röviddel az után, hogy Tim Barrow, az EU melletti brit nagykövet átadta neki a Theresa May miniszterelnök által aláírt levelet.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján

a brit uniós tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.

Ehhez azonban az Európai Unióban maradó többi 27 ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Theresa May brit miniszterelnök szerint az értesítés azt jelenti, hogy

immár „nincs visszaút”, az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

May néhány perccel az után szólalt fel a londoni alsóházban, hogy az Egyesült Királyság EU-nagykövete átadta az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusknak.

May az alsóházi képviselőket tájékoztatva kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben „nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburgh-i, a belfasti és a cardiffi parlamentek” hozzák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

„Történelmi hiba, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót, ennek ellenére tiszteletben kell tartani a döntésüket” – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője Máltán. Szó sincsen büntetésről, viszont azt mindenki látja, hogy az EU eddig kivételezett Nagy-Britanniával, ennek ellenére úgy döntöttek, hogy elhagyják a uniót – tette hozzá. Weber beszélt arról is, hogy Nem akarnak kemény északír–ír határt. A valóság azt mutatja, hogy az uniónak a bennmaradó 450 millió emberrel kell foglalkoznia, és nem a britekkel – mondta a frakcióvezető.