Most tényleg eladják az AC Milant

TOPSHOTS Horizontal EFFIGY PERSON-POLITICS TOASTING SPORTS SHIRT FOOTBALL SPORTS FAN
A supporter of the AC Milan football club wears a jersey of the honorary president of the club Silvio Berlusconi, as he waits outside the San Raffaele hospital on June 14, 2016 in Milan. Italian former Prime Minister Silvio Berlusconi was undergoing cardiac surgery on Tuesday after a heart attack his doctor said could have killed the 79-year-old tycoon. "At 8:00am (0600 GMT) this morning, the operation to replace his aortic valve began," the San Raffaele hospital in Milan said in a statement. The surgery is expected to last for four hours and Berlusconi will be in intensive care for another two days, the hospital said. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Egy amerikai tőkealap-kezelő, az Elliott Management Corp. veheti meg az AC Milan labdarúgócsapatát a Reuters szerint – ha minden jól megy. Az alap mögött valószínűleg az a kínai befektető áll, aki a hónap elején kénytelen volt elhalasztani az egykor patinás, ma már adósságot adósságra halmozó klub megvásárlását. 
Vágólapra másolva!

A csapatot tulajdonló Fininvest SpA, amelynek vezetője Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, és a kínai konzorcium, a Sino-Europe Sports tavaly augusztusban állapodott meg az adásvételről.

A 740 millió eurós vételárat

a megállapodás szerint több részletben utalta volna át a kínai vevő. A történetet negatívan befolyásolta, hogy a pekingi kormány szigorú intézkedéseket vezetett be a jüan árfolyamának védelmében – valójában mesterségesen gyengén tartásában –, ezért korlátozta a jüanalapú külföldi kifizetéseket.

Ezzel igen kínos helyzetbe került a kínai konzorcium, ezért március elején három hónap haladékot kért az ügy lezárására.

Silvio Berlusconi örülhet Forrás: AFP/Lanni/Farabola/Leemage

Az egész azért is rendkívül kellemetlen volt, mert már 200 millió eurót átutaltak előlegként, miközben a kínai kormány rosszallását fejezte ki a sportcélú és szórakoztatóipari befektetések miatt. Az ügy csak még jobban bonyolódott, amikor a konzorcium legtőkeerősebb tagja távozott, így a leendő klubtulajdonos, Li Jong-hong lényegében magára maradt.

Felvetődött, hogy a saját vagyonából veszi meg a Milant, végül nem így lesz.

Berlusconi azért döntött a klub eladása mellett, mert saját pénzéből már nem tudta finanszírozni a működést.

Az Elliott azt jelentette be, hogy hajlandó 300 millió euróval beszállni és egy kínai konzorcium számára finanszírozni az ügyletet. Ám ez már egy új csapat volt: a luxemburgi székhelyű Rossoneri Sport Investment Lux lépett ugyanis az eredeti befektető, a Sino-Europe Sports Investment helyébe.

Mindenesetre a hírek szerint április 14-én pont kerülhet az eladás végére.

Az Elliott nem hozta nyilvánosságra, hogy kik a vele megállapodást kötő konzorcium tulajdonosai, de annak arca maga Li, vagyis a hongkongi vállalkozó a jelek szerint hiába lett kitessékelve az ajtón, visszamászott az ablakon, egy másik konzorciumot alapítva maga köré.

Jöhetnek majd a Li feliratú mezek? Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A vevő mindenesetre 250 millió eurót már fizetett összesen négy részletben a Fininvestnek. További 270 millió eurót április közepéig utalnak át, a maradékból pedig az adósságot vállalják át.

Az Elliott-tal kötött megállapodás értelmében a társaság tőkeinjekciót ad a klubnak, valamint segít a konzorciumnak lezárni a megállapodást.

A tőkealap így 180 millió eurót simán átutal az akvizíció részeként, újabb 73 milliót pedig a klub rövid távú pénzügyi gondjainak enyhítésére fordít – mondta egy, a Milannak és Li Jonghongnak dolgozó ügyvéd. Ráadásként az Elliott 50 millió euró értékben befektet a klubba, így

összesen 300 millió euróval járul hozzá a megállapodáshoz.

Az nem teljesen tiszta, hogy az alap ezt a saját tőkéből, hitelből vagy a kettő ötvözetéből oldja meg. Az Elliottnak megtetszett a konzorcium terve a Milannal, amely a kínai brand és merchandising eladását jelenti, hasonló módon, ahogyan azt a Manchester United is tette – mondta egy forrás, aki szerint vannak ötletek a tranzakció finanszírozására, de erről részleteket nem árult el.