Ezek a legvonzóbb munkahelyek a magyarok számára

Audi Hungária Motor Kft., Győr, robotok, humánerőforrás, automatizálás
Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárában. Origo riport, 2016.
Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést, hogy mely cégek kerültek a legvonzóbb hazai munkáltatók közé, és nyerték el a Randstad Employer Brand díjakat, amelyeket a világ legnagyobb független, munkáltatóimárka-kutatására alapozva ítéltek oda.
Vágólapra másolva!

A legvonzóbb munkáltatók az előző évekhez hasonlóan az Audi és a Mercedes lettek, a harmadik helyre pedig a tavaly még negyedik Lego lépett elő. A szektorok esetében ugyanakkor jelentős átrendeződés volt: a tavaly első szolgáltatás még a dobogóra sem fért fel,

a munkavállalók legszívesebben a gyógyszer- és vegyiparban helyezkednének el.

Negyedszer adták át Magyarországon a Randstad Employer Brand díjakat, amely a munkavállalók értékelése alapján a legvonzóbb hazai munkáltatókat ismeri el. A lista élére ismét az Audi Hungaria és a Mercedes-Benz kerültek: a két vállalat annak ellenére őrizte meg vezető helyét, hogy a szektorok versenyében az autóipar a harmadik helyre csúszott vissza. A munkáltatók között a dobogó harmadik fokára a Lego került, amely tavaly még újoncként, de azonnal a negyedik helyen debütált a top 10-ben.

így alakul ki a legvonzóbb munkáltatók, illetve szektorok sorrendje" – magyarázta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Négyszeres címvédőként nívódíjat kapott a Tesco, a Richter Gedeon, valamint a Nestlé, míg saját szektorában kiemelkedő eredményéért különdíjat érdemelt ki az Erste Bank, az Egis, a British Telecom, a DM és a Pick, a legismertebb munkáltató címet pedig az OTP nyerte el.

Az Audi Hungaria győri gyára Fotó: Marton Szilvia - Origo

A gyógyszeripar átrendezte a szektorok versenyét

Ugyan a vállalatok versenye nem tartogatott nagy meglepetéseket, annál nagyobb volt az átrendeződés a szektorok esetében.

A munkavállalók legszívesebben a gyógyszer- és vegyiparban helyezkednének el, megelőzve az FMCG-t és autóipart.

A tavaly győztes szolgáltató szektor még a dobogóra sem fért fel, csak a negyedik helyen végzett. „A vonzó munkáltatói márka jelentőségét jól jelzi, hogy míg 2015-ben és 2016-ban több olyan terület is volt, ahol a megkérdezettek több mint 40 százaléka helyezkedett volna el szívesen, addig idén csak az élen végző gyógyszer- és vegyipar érte el ezt a küszöböt" – jegyezte meg Baja Sándor. A megkérdezett munkavállalók közel 44 százaléka dolgozna ezen a területen.

Kellemes légkör kell a munkavállalóknak

A fizetésből kiderült, hogy bár veszített jelentőségéből,

még mindig a fizetés a legfontosabb döntési tényező elhelyezkedéskor.

A második helyre előrelépő munkahelyi légkör szerepe jelentősen felértékelődött: háromból két munkavállaló veszi figyelembe, amikor munkahelyet választ. A legfontosabb öt döntési tényező között még a hosszú távú biztos állás, a munka és magánélet közti egyensúly biztosítása, valamint a pénzügyi stabilitás szerepel. A munkavállalók értékelése szerint ezek közül az Audi és a Mercedes a munkahely biztonsága kapcsán emelkedik ki a mezőnyből, míg a Lego a munka és magánélet közti egyensúly fenntartásában jeleskedik.

A magyar munkáltatóknak ugyanakkor továbbra is van mit behozniuk ezen a téren: az elemzés szerint a legnagyobb eltérés a munkavállalók elvárása és a vállalatok nyújtotta lehetőségek között éppen három olyan tényezőnél – kellemes légkör, munkahely biztonsága, karrier és család közti egyensúly megteremtése – jelentkezik, amelyek benne vannak a munkavállalók top 5-ös preferencialistájában.

„Az általános elvárások mellett érdemes a demográfiai eltéréseket is figyelembe venni:

míg a nők számára például fontosabb a munka és magánélet egyensúlya,

valamint a rugalmas munkabeosztás, addig a férfiak jobban motiválhatók a karrierépítés lehetőségével" – mondta a szakember. A fiatalokat rugalmas beosztással, képzési lehetőségekkel, valamint a munka változatosságának biztosításával nyerhetik meg a munkáltatók, az idősebb alkalmazottak pedig a munkahely biztonságát és a vállalat pénzügyi stabilitását várják a felmérés szerint.