Hernádi: Rövid távon ható intézkedésekre is szükség van

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója ad interjút a MOL székházban 2016 október 12-én
Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója ad interjút a MOL székházban 2016 október 12-én
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság versenyképességének javításához rövid távon ható intézkedésekre, illetve ezek szisztematikus végrehajtására is szükség van Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja szerint.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt egyebek mellett a gazdasági ügyintézés területén sürgetett változásokat a Figyelőnek adott interjúban. Szerinte Magyarország elképesztően lemaradt a régióban, például

nagyságrendekkel egyszerűbb gazdasági ügyeket intézni a környező országokban,

és úgy vélte, egyes anomáliákat azonnal meg lehetne szüntetni. Példaként sorolta a cégalapítás magas költségeit, az építkezésekkel járó többletkiadásokat és az adók magas számát.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ország versenyképességében igazi áttörést a hosszú távú intézkedések hozhatnak, a versenyképességi tanácsnak pedig ez a dolga: olyan feladatok kidolgozására javaslatokat tenni, amelyek a nagy rendszerek átalakításáról szólnak.
Hernádi megítélése szerint elsődlegesen az oktatásra, egészségügyre, a demográfiai helyzetre kell koncentrálni, és tanácsokat adni a kormánynak. Ezen intézkedések pozitív visszatükröződése viszont évekbe telik majd - jegyezte meg.