A tőzsde is beleremegett a bombázásba

olajkutatás, olaj, olajkút
September 3, 2015. Rojava, Syria. An oil field in the Syrian Kurdistan. Le 3 septembre 2015. Rojava, Syrie. Un champ de pétrole dans le kurdistan syrien.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok 59 Tomahawk repülővel bombázta Szíriában az Aszad-rezsim egyik légi támaszpontját a keddi mérgesgáz-támadás miatt. A támadás a tőzsdékre is nagy hatással volt. Hirtelen emelkedni kezdett az arany és az olaj ára.
Vágólapra másolva!

Gáztámadás történt április 4-én Szíria északnyugati részén, Idlíb tartományban. A vegyi támadásban legalább 100 ember meghalt. Halálos ideggázzal, valószínűleg szarinnal öltek meg ártatlanokat,

köztük gyerekeket és kisbabákat.

Az Egyesült Államok válaszcsapásként rakétatámadást intézett a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen.

Ez az Aszad-rezsim egyik legnagyobb légi támaszpontja.

Tomahawk manőverező robotrepülőgépek légicsapást mérnek a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen Forrás: MTI/EPA/Az amerikai haditengeré/Seaman Ford Williams

Tőzsdei hatás

A támadás a befektetők viselkedésére is hatással volt, mert a bombázás

a szíriai olajkitermelést is befolyásolhatja.

Az olaj ára ennek megfelelően emelkedett. A Brent hordónkénti árfolyama a támadás előtt 55,75 dollár volt, ez az ellencsapás miatt 1,6 százalékkal, 56,08 dollárra ugrott.

Egy hordó WTI-olaj ára kétszázalékos emelkedést is mutatott, délelőtt 10-kor 52,51 dollár volt az árfolyam, ami 1,63 százalékos emelkedésnek felel meg.

Mindkét érték a legmagasabb március óta.

Nemcsak az olaj ára nőtt, az arany is népszerű célpont lett, hiszen ez egy klasszikus menekülőeszköz. Az arany árfolyama a támadás következtében

öthavi csúcsra erősödött.

Szíriai olajkút Forrás: AFP/Hans Lucas/Vincent Wartner

Az arany több mint 1 százalékkal drágult, egy uncia színesfémért délelőtt 10 órakor 1263,83 dollárt kértek, ami a legmagasabb érték az Egyesült Államok novemberi elnökválasztása óta.

A dollár több devizával szemben is gyengült, a japán jen 0,6 százalékot erősödött a dollárral szemben.

Az amerikai 10 éves kincstárjegy árfolyama 3 bázisponttal csökkent, 2,31 százalékra,

ezzel négyhavi mélypontra érkezett.

Az európai tőzsdék jelentős része csökkenéssel nyitott a bombázás hatására.