Ezek a világ legzöldebb városai

ökoház
A Green Park Szingapúrban
Vágólapra másolva!
Érdekes projekt keretén belül méri a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), hogy mennyire zöld egy adott város. Párizst sokan a világ legszebb helyének tartják, de a felmérés szerint a francia fővárosnak még van hová fejlődnie.
Vágólapra másolva!

Több tanulmány is kimutatta már, hogy minél zöldebb a városi környezet, annál boldogabbak az ott élő emberek. A túlzott urbanizáció veszélyeztetheti a mentális egészséget és a jólétet, ezért kulcsfontosságú, hogy

sok park és zöld felület legyen egy városban.

A „városi erdőknek" nem csupán az a feladatuk, hogy az embereket boldogabbá tegyék, megvédik a városokat az extrém időjárástól, a klímaváltozástól és a vízhiánytól.

Central Park, New York Forrás: Dreamstime

Az emberek egyre jelentősebb része szeretne azonban városban élni, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint

2050-re bolygónk lakosságának 70 százaléka városlakó lesz.

Ez komoly fenyegetést jelent a városi zöldövezetekre.

Még az olyan nagyvárosoknak, mint Szingapúr, New York vagy éppen Párizs, megvan a maga zöld központja.

A párizsi Eiffel-torony Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Walter Zerla

A világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) most egy új program segítségével folyamatosan méri, hogy melyek a világ legzöldebb városai. A Treepedia projektben meghatározzák egy város úgynevezett Green View Indexét.

Mit mutat meg a Green View Index?

Az egyetem egy program segítségével elemzi a Google Street View panorámaképeit, ennek segítségével mérik meg egy-egy város zöldfelületeinek nagyságát. Az így kapott 1 és 100 közötti százalékos érték lesz az index.

19 város feltérképezése után Szingapúr vezeti a listát 29,3 százalékos indexszel. A tanulmány az index mellett megemlíti a népsűrűséget is, így Sydney vonzóbb opciónak tűnik.

A Green Park Szingapúrban Forrás: Asia Green Buildings

Míg Szingapúrban 7797 fő jut 1 négyzetkilométerre, addig a listán második ausztrál város népsűrűsége mindössze 400 fő/négyzetkilométer.

Meglepően rosszul teljesített a vizsgálat során Párizs, amely

utolsó helyen végzett mind az indexet, mint a népsűrűséget tekintve.

New York sem áll jól a listán, viszonylag alacsony pontszámot ért el az amerikai metropolisz (13,5 százalék) nagyon magas népsűrűség mellett.