Görögországnak szüksége van a hitelre

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
Görögország hitelezői múlt héten jutottak elvi megállapodásra arról, milyen reformokat várnak tőlük a következő mentőcsomagért cserébe. Az utalást szigorú feltételekhez kötik, de az IMF vezetője bizakodó.
Vágólapra másolva!

"Még mindig dolgozunk azoknak a feltételeknek a meghatározásán, amelyek lehetővé teszik, hogy hitelt nyújtsunk az országnak. Idáig még nem jutottunk el" – mondta Christine Lagarde IMF-vezető. Hozzátette, a feltételekről minél előbb meg kell állapodni.

Görögország ugyanis

2010 óta él hitelezői támogatásból,

a folyamatban lévő legnagyobb, 86 milliárd eurós segélycsomagjáról még 2015-ben döntöttek a nemzetközi hitelezők. A görögöknek pedig nagyon is szükségük van a pénzre, hogy júliusban törleszteni tudjanak.

Elvben már megállapodtak a mentőcsomagért járó görög reformokról, de a hitelezők képviselői várhatóan csak április végén, az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlése után ülnek velük tárgyalóasztalhoz.

Forrás: AFP/Zach Gibson

Németország mint a legnagyobb euroövezeti gazdaság, úgy gondolja, a reformok elegendőek ahhoz, hogy

Görögország stabilizálja a pénzügyeit.

Azonban továbbra is azt szeretnék, hogy az IMF hitelezőként is csatlakozzon a mentőcsomaghoz, és ezáltal hatékonyabb legyen a program, illetve kevésbé terhelje meg az euróövezeti országok kasszáját.