Így lehet 48 százalékot keresni egy év alatt

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
A legjobb amerikai részvényalap tavaly 48 százalékos nyereséget ért el kisebb ameriai vállalatok részvényeire fogadva. A legtöbbet gyógyszeripari befektetéseiken lehetett keresni, itt 78 százalékos profitot értek el negyed év alatt, de jó döntésnek bizonyult egy hadiipari beszállító cég papírjainak vásárlása is.
Vágólapra másolva!

Igaz, hogy már Donald Trump megválasztása előtt emelkedésbe kezdtek a tőzsdék, és a ralli több hétig kitartott, de még ebből sem lehetett éves szinten 48 százalékos profitot kihozni, ahogy tette egy viszonylag kisebb részvényalap, a Towle Deep Value Fund (TDVX), amely

most elnyerte a Wall Street Journal legjobb részvényalap díját.

A március 31-ével zárult évben ez a vállalat bizonyult a legsikeresebbnek, ők éreztek rá a legjobban, mibe volt érdemes pénzt fektetni tavaly.

A feltételek szerint legalább 50 millió dollár vagyonnal és legalább három éves vállalati múlttal rendelkező alapok indulhattak a versenyben, melyben kizárólag részvény-kereskedelemből kellett minél több haszonra szert tenni.

A TDVX olyan sikeres volt, hogy egy idő után már zárttá kellett nyilvánítani az alapot a kockázatvállalás csökkentése érdekében.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Az évek óta tartó, kifejezetten alacsony kamatkörnyezetben az eredményük még inkább kiugrónak számít. A részvényalap hosszú távú befektetőket gyűjtött maga köré, és az öt év lejártával húzza meg a szaldót.

A Wall Street Journal a 42 százalékos eredménnyel a második helyen végzett részvényalapot, a BDFIX-et is megkérdezte, mibe volt érdemes tőkét fektetni.

Ők a legtöbbet gyógyszeripari részvényeken keresték, bevásároltak a Foundation Medicine papírjaiból, melyek 75 százalékkal emelkedtek év eleje óta.

A Foundation Medicine egyébként olyan készítményekkel foglalkozik, amely rákos betegeken segít: olyan teszteket fejlesztettek ki, amelyekkel a kezelőorvos képes megállapítani, hogy milyen gyógyszeres kezelést válasszon a páciensnek a tumoros sejtminták alapján.

A BDFIX a hadiiparban szoftver-beszállítóként jegyzett Mercury kötvényein is sokat keresett. Ez a vállalat is sikertörténet: egy év alatt 3 milliárdról 30 milliárdra emelte a profitját, tavaly a részvényinek értéke 86 százalékot erősödött.

Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura / Altopress/Ale Ventura

Végül, a legnagyobb hasznot egy gyorsétterem-hálózat papírjai jelentették a BDFIX-nek, amely több mint ezer bolttal rendelkezik és egy év alatt 18 százalékkal drágultak a részvényei.

A részvényalap-kezelők szerint a jövőben továbbra is sokat lehet majd keresni a gyógyszeripari fejlesztéseket végző vállalatok papírjain.