Visszavonta egy alapkezelő engedélyét az MNB

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az MNB visszavonta a Colombus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A társaság jogszabálysértő módon nem tudott megfelelni az ellenőrizhetőség követelményének.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank ma publikált határozatában visszavonta a Colombus Global Alapkezelő befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét.

A jegybank egy tavalyi vizsgálat megállapította, hogy a Colombus Global Alapkezelő az általa kezelt részalapok kapcsán a nettó eszközérték-számítás (és eszközértékelés), továbbá az ehhez kapcsolódó befektetési döntéshozatal, illetve kockázatkezelési és likviditáskezelési tevékenység vonatkozásában sem tudott

hitelt érdemlő adatokat szolgáltatni.

Ezért az alapkezelő nem felelt meg ellenőrizhetőség követelményének.

A Colombus Global Alapkezelő emellett nem rendelkezett megbízható, jogszabályszerű elektronikus portfólió-nyilvántartási rendszerrel sem, amely az erre vonatkozó konkrét jogszabályhely sérelmén túl ugyancsak hozzájárult az alapkezelő által végzett alapkezelési tevékenység ellenőrizhetetlenségéhez.

Magyar Nemzeti Bank Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A vonatkozó magyar jogszabályi előírások szerint

az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani.

Tekintettel azonban arra, hogy a Colombus Global Alapkezelő által kezelt részalapok harmadik országbeli (British Virgin Islands), nem saját kibocsátású alapok, azok további sorsa vonatkozásában a British Virgin Islands-en hatályos jogszabályi rendelkezések bírnak relevanciával.

A Colombus Global Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten viszonylag

csekély súllyal rendelkezett,

figyelemmel arra, hogy az általa kezelt részalapokba tartozó eszközök értéke mintegy

6,6 milliárd forint volt.