A minisztert is lefizette Nigériában az olajtársaság

olaj kitermelés olajkitermelés
2856141 05/21/2016 An oil pumpjack in the Seversky district of the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Shell 1100 milliárd dollárt fizetett a nigériai kormánynak olajkitermelési jogokért, ám ennek egy része a korábbi olajipari miniszternél landolt, így a megállapodás ügyében korrupciós nyomozás indult.
Vágólapra másolva!

Az olajipari vállalat azt állítja, hogy az olasz Eni SpA-val közösen megszerzett licenc teljesen szabályos volt, és nem fizettek sem Dan Etete volt olajipari miniszternek, sem a cégének, a Malabu Oil and Gas Ltd.-nek.

A nyilvánosságra került e-mailekben ugyanakkor az alkalmazottak megemlítették annak kockázatát, hogy a megállapodás végül csak az irodisták lefizetésével lesz lezárható.

Ekkor a Shell elismerte, hogy a megállapodás csak a volt miniszter bevonásával volt lehetséges.

Az olajsztori háttere

A lagosi Malabu 1998-ban nyerte el a kutatási engedélyt a korábbi katonai diktátortól, Abdulsalam Abubakar tábornoktól, amikor Etete maga olajügyi miniszter is volt. Olusegun Obasanjo elnök kormánya, amely 1999 májusában vette át a hivatalt, 2001-ben megsemmisítette a licenct, és azt a Shell nyerte el egy évvel később. A Malabu 2006-ban ismét visszanyerte, majd a Shell 2011-ig harcolt a jogokért, amikor is az Enivel együtt 1100 milliárd dollárt fizetett a kormánynak. Az állam később egy részt átutalt a Malabunak, hogy rövidre zárja vitát.

Tudtuk, hogy Nigéria szövetségi kormánya kompenzálni akarja a Malabut, hogy rendezze valahogyan annak követeléseit – áll a Shell közleményében. Azt írják, egy idő után egyértelművé vált számukra, hogy az egyetlen lehetőség, hogy kikerüljenek a zsákutcából, a tárgyalásos rendezés volt Etete és a Malabu részvételével, akár akarják, akár nem.

Illusztráció Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

Három országban vizsgálják, ahogy a Shell és az Eni együtt megvásárolta a Nigériai Olajkutatási Licenct, ami nagyjából kilencmilliárd hordónyi olaj kitermelését jelenti. Nigéria antikorrupciós ügynöksége azzal vádolta a cégeket a múlt hónapban, hogy

a megállapodás során 801 millió dollárt fizettek a Malabunak, Etetének és másoknak.

A két olajcég szerint a pénzt közvetlenül a nigériai kormány számlájára utalták, és nem tudnak újabb utalásról, és nem is rendelkeztek efféléről.

Az Eni azt állítja, hogy nem vettek részt semmilyen törvénytelen eljárásban, és nem fizettek sem a Malabunak, sem Etetének, sem más állami alkalmazottnak.

A holland hatóságok komolyan vizsgálják a Shell szerepét a megállapodásban. Emellett egy milánói bíróság is fontolgatja, hogy elfogadja az ügyész állításait: az Eni vezérigazgatóját, Claudio Descalzit vádolják a megállapodásban érintett szerepe miatt. Az első meghallgatás április 20-án lesz.

Már a Shell renoméja forog kockán

A Shell szerepének megítélése pontosan az ellenkezőjére változott, amióta az e-mailek először megjelentek a Buzzfeeden április elején. Ez hatalmas fordulat – mondta Simon Taylor, az antikorrupciós ügynökség alapítója. Napvilágra kerültek ugyanis privát üzenetek, amelyekből egyértelműen

kiderül, hogy a Shell elismerte: osztozott a nigériai olajminiszterrel.