Csaknem 8 millió forintra nőtt az igényelt lakáshitelek összege

lakáspiac, eladó ingatlan, ingatlanpiac, módosult illetékszabályok
Vágólapra másolva!
Az OTP szerint idén egyaránt nőnek a régi és új lakások árai. Egyre több magyar igyekszik kihasználni a állami támogatásokat és próbál komplex megoldást találni a lakásproblémára. Növekedhetnek az egyéni beruházások. Többen keresnek telket és akarnak önerőből házat építeni idén. Emiatt pedig jelentős a munkaerőhiány az építőiparban. 
Vágólapra másolva!

2017 első negyedévében átlagosan 7,9 millió forint összegű lakáshitelt igényeltek. Emögött feltehetően az alacsony kamatok, a lakások drágulása, a reálbérek növekedése és a lakossági hitelfelvételi kedvének növekedése áll.

Ebben az évben eddig a 85 milliárd forintot is meghaladta az ingatlanhitel-piac forgalma. A 2016-os évhez képest ez 44 százalékos bővülést jelent. Az OTP szerint 2016 első két hónapjában csupán 59 milliárd forint körüli eredményt ért el az ingatlanhitel-piac.

Az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a bank piaci részesedése a támogatott lakáshitelek terén meghaladja a 60 százalékot.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az elmúlt egy évben 27 százalékkal emelkedtek a kiközvetített ingatlanhitelek. Az OTP bank folyósítja továbbá a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is. Viszont egyre többen gondolkodnak a komplex lakásmegoldási lehetőségeken. Így igénylik a többi állami támogatási formát is, mint a lakástakarék-pénztári megoldást, kamattámogatásokat, a lakáshitel-cafeteria lehetőségeit. Ugyanis ezek segítségével

több millió forintos támogatásra lehet szert tenni.

Elmondta azt is, hogy a csoktámogatás miatt jelentősen megnőtt a kereslet az új ingatlanok iránt. A legkeresettebb lakások 60 négyzetméter feletti alapterületűek.

Feltehetően 20 százalékos növekedésre lehet számítani a lakáspiacon, várhatóan az új építésű lakások értékesítésének aránya is növekszik tavalyhoz képest.

A tavalyi áfacsökkenés is hatással volt az újlakás-kínálatra, hiszen a beruházók az olcsóbb területeken is megjelentek a nagy lakásépítési projektjeikkel. Az új és régebbi lakások árai egyaránt megnövekedhetnek idén.

Az áfa-visszatérítés miatt nő az önerőből épült házak száma is, emelkedik a kereslet az üres telkek iránt, ami további áremelkedést jelent az építőiparnak. Itt felmerül egy

komoly munkaerőhiány az építőiparban,

ami miatt nehéz lesz betartani a határidőket.

Valószínűleg lecsengőben van már a gyorsan reagáló, befektetési célú vásárlók aktivitása, de jelenlétükre továbbra is számítani kell.

Kovács Antal, OTP vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy tavaly 6400 új lakást adtak el, ami éves összevetésben 50 százalékos növekedést jelent. Idén 6 ezer új lakás épülhet.