Pénzmosás miatt magyarázkodhat az egyik legnagyobb svájci bank

2017.04.18. 15:40

A svájci privátbankok sokat költöttek az elmúlt évtizedben arra, hogy megszabaduljanak az adóelkerülést célzó számláktól. A Credit Suisse-nél a múlt hónapban tartott nemzetközi adóvizsgálat ugyanakkor azt is megmutatta, hogy Svájcnak még tovább kell mennie, hogy lemossa magáról az adóparadicsom jelzőt.

Festményeket, ékszereket és aranyrudakat foglalt le a holland rendőrség, két embert pedig őrizetbe vett egy nemzetközi adóelkerülési és pénzmosási ügyben. Az összehangolt nemzetközi akció során tartottak házkutatásokat Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban és Ausztráliában is. A gyanú szerint egy svájci bank segített gazdag ügyfeleinek az adóelkerülésben.

Az adócsalásokat vizsgáló holland hatóság igazgatója megerősítette, hogy egy svájci bank ügyfelei után nyomoznak, 3800 holland és 55 ezer külföldi érintett. Nem sokkal később kiderült, hogy a március végére időzített akció a Credit Suisse ügyfeleit érinti.

A helyzet megzavarta a Credit Suisse-t, amely azt gondolta, már megtörtént az európai ügyfélszámlák legalizálása. 2Egy csomó erőfeszítést tettünk, hogy teljesítsük a megállapodást az elmúlt években" – mondta Iqbal Khan, a bank nemzetközi vagyon menedzsment vezetője. Elkötelezettek vagyunk, hogy átlátható legyen a működésünk – tette hozzá a sablonszagú mondatot a Financial Times hasábjain.

A Credit SuisseForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A hatóságok eddig nem fejtették ki, pontosan mivel is vádolják a Credit Suisse-t. Akik tudnak valamit a vizsgálatról, azt mondják, a kérdések az eljárásokra vonatkoztak, és a bankot nem kérték meg, hogy adjon át adatokat és információkat az ügyfelekről. Bankárok szerint valószínűleg azokat érintette a vizsgálat, akiknek a Credit Suisse-nél volt a pénzük és már elvitték onnan annak a 40 milliárd dollárnak megfelelő svájci frank részeként, amely a legalizálás során kiáradt.

A bankok annak idején több tízezer ügyfelet tájékoztattak, hogy rendezniük kell ügyeiket, akár úgy, hogy bizonyítják, befizették az adóikat, akár úgy, hogy máshová viszik a pénzüket. Az ügyfelek ennek eredményeként frank milliárdokat vittek ki – sokan a bankok legmagasabb kamatot biztosító megtakarításaiból.

Miért érné meg egy svájci banknak, hogy még most is adózatlan európai ügyfelei legyenek? – kérdezte ennek kapcsán az egyik vezető svájci bankár. A következő évben úgyis átláthatóvá kell tenni mindent – 2018-tól a svájci bankoknak rendszeresen adatot kell szolgáltatniuk az európai adóhatóságok számára, és automatikus lesz az információcsere.

A holland ügyészség azt mondta a Financial Timesnak, hogy az infó, ami alapján dolgoznak, olyan személyeket érint, akiknek a múltban volt svájci számlája. Néhány holland ügyfélnek még mindig van számlája, és az ausztrál adóhatóságnak olyan értesülése volt, amely alátámasztotta feltételezéseiket, hogy az azonosított számlák aktívak és használják azokat – tették hozzá az ügyészek.

Ömlött a pénz
2016-ban a svájci bankok vagyonosabb ügyfelei 30 milliárd dollár értékű adózatlan vagyonelemet menekítettek ki a világ három legnagyobb privátbankjaiból: a UBS-ből, a Credit Suisse-ből és a Julius Baerből. Az ügyfelek elsősorban azért veszik ki a pénzüket, mert a különféle amnesztia-programok keretein belül kifizetik belőlük azt az adót, amit az elmúlt években megpróbáltak a svájci bankokon keresztül elkerülni és inkább hazaviszik a pénzt. Többek közt Argentínában, Brazíliában és Indonéziában is amnesztiaprogramot hirdetett a kormány az adóelkerülőknek.

Ha az ügyfelek még mindig használják a svájci számláikat adóelkerülésre, az komoly csapás lenne a Credit Suisse számára. Ügyfélről-ügyfélre haladtunk. Minden ügyfélnek dokumentálnia kellett a saját adózási státuszát. Ha az ügyfél nem akarta bemutatni nekünk ezt a dokumentációt, kiemeltük – mondta Khan, hogyan zajlott az európai számlák legalizálása. Az ügyfelek kiemelése speciális csapat feladata volt a banknál. Azért alakították ki így a rendszert, hogy ne legyen semmilyen összeférhetetlenség, és ne legyen semmilyen ösztönzés a pénz visszatartására. Más nagy svájci bankok is hasonlóan aprólékos folyamat révén gyomlálták ki az adóelkerülő ügyfeleket, de be kellett ismerniük, a rendszer azért nem üzembiztos.

Forrás: AFP

Nem vagyunk adórendőrség, annyit teszünk, amennyit megtehetünk. Azt kérdezi, átverhet-e minket valaki és lehet-e adózatlan vagyona nálunk? – kérdezte egy svájci privátbankár. 

A bankárok szerint a dolgok jövőre könnyebben mennek majd, amikor automatikusan mennek az adatok az adóhatóságoknak. Kevesebb átvilágítást kell végeznünk, csak átküldjük az adatokat – mondták.

Egyelőre a svájci bankok megpróbálják csökkenteni a holland vizsgálat jelentőségét. Elemzők azonban aggódnak, hogy nemcsak a Credit Suisse esetében jelent gondot a bankokról kialakult kép. Franciaországban,az UBS bűnügyi tárgyalással néz szembe, miután nem tudott megegyezni az ügyészséggel, hogy milyen segítséget nyújtson a vagyonos ügyfelek adóvizsgálatában. De más bankárok is azt mondták, ez az eset ügyfélvesztéssel járhat, és túl sok kárt okoz a hírnévnek, amit aztán nagyon nehéz lesz újra felépíteni. Svájcnak támogatónak kell lennie, amennyire csak tud.

Jobb együttműködniForrás: Dreamstime

A főállamügyészi hivatal ugyanakkor megdöbbenését fejezte ki a holland vizsgálat módján, ahogyan Svájcot kizárta az egész ügyből. A pénzügyi felügyelet elnöke, Mark Branson elmondta, az automatikus információcsere lényegében a számla-legalizálási folyamat befejezése. De arra figyelmeztetett, hogy Svájcot még fogják érni ütések:Addig velünk lesznek tele a címlapok, amíg túl nem jutunk az összes múltbéli ügyön, és ez elég sok időt vesz igénybe.