A csőd szélén az Alitalia

Vertical Horizontal labour aviation employment
A picture taken on march 15, 2017 show passengers as boarding an Alitalia - Etihad plane on the runway of the airport of Brindisi. The new company plan features around 2,000 job losses among ground staff, the plan also entails the hiring of 500 flight personnel cabin crew and pilots in the next two years. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Az Alitalia olasz légitársaság belföldi és nemzetközi járatainak 60 százalékát törlik holnap a dolgozók sztrájkja miatt. A szakszervezetek és a tulajdonosok korábban megállapodtak, hogy elküldenek 1700 embert, és 8 százalékos bércsökkentés jön, ezt azonban a dolgozók tegnap leszavazták. A légitársaság vezetői most Paolo Gentiloni kormányfővel tárgyalnak egy esetleges állami mentőövről.
Vágólapra másolva!

A túlélésért küzd az Alitalia, amely állami segítség híján rövid időn belül fizetésképtelenné válhat.

A fapados járatokkal való versenyben rengeteg utast vesztő légitársaság vezetői a múlt héten abban állapodtak meg a szakszervezetekkel, hogy 1700 alkalmazottat elbocsátanak, és nyolc százalékkal csökkentik a munkabéreket. A költségcsökkentésre azért van szükség, mert

három év alatt egymilliárd euróval kell mérsékelni a kiadásokat ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a vállalat.

Ezt a megállapodást azonban tegnap leszavazták a dolgozók, ami a Corriere della Sera szerint

vagy csődöt, vagy állami mentőövet jelent.

A Paolo Gentiloni vezette balközép kabinet azonban szeretné elkerülni a közvetlen beavatkozást, ezért egyelőre csak a közvetítést vállalták a felek között.

Az Alitalia nem bírta a fapados járatok versenyét Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A tárgyalások tegnap késő estig tartottak, de nem sikerült semmiféle megállapodást tető alá hozni.

Ezért holnap sztrájkba lépnek az Alitalia-alkalmazottak, és a járatok 60 százalékát törölni kell. A légitársaság gépei egyedül az olasz sztrájktörvény előírta idősávokban, vagyis reggel 7 és 10 óra között, valamint este hat órától kilencig közlekednek.

Az 1946-ban alapított olasz légitársaságot, amely jelenleg 13 ezer dolgozót foglalkoztat és évi 23 millió utast szállít, nem először fenyegeti csődhelyzet. Alig két évvel ezelőtt 400 millió eurós hiány terhelte, és ezt az új részvényes, az Alitaliát jelenleg 49 százalékban birtokló Etihad, az Egyesült Arab Emírségek légitársasága sem tudta pótolni.

Az olasz kormány bejelentette, hogy csütörtöktől újabb egyeztetést indít az Alitalia megmentésére a tulajdonosokkal, a szakszervezetekkel és a pénzintézetekkel.

A kormány szeretné elérni, hogy a részvényesek fogadják el, hogy a társaság legalább 2019 végéig nem lesz nyereséges, és a fennmaradást is csak a leépítésekkel és fizetéscsökkentéssel lehet elérni.

Az Unicredit és az Intesa San Paolo bankokkal is tárgyalásokat folytatnak a légitársaságnak nyújtandó kölcsönről.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő próbál közvetíteni a tulajdonosok és a dolgozók között. Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A kormányt egyrészt nyomás alá helyezi, hogy jövő év elején választásokat rendeznek Olaszországban, másrészt közvetlen állami segítség esetén tiltott állami támogatás miatt az EU megbírságolhatja az Alitaliát.

Emlékezetes, hogy a Malév esetében még 2012 elején döntött úgy az Európai Bizottság, hogy a vállalat 2007 és 2010 között 88 milliárd forint értékben kapott tiltott állami támogatást, amelyet vissza kellett volna fizetnie, ám a légitársaság erre már nem volt képes, és csődbe ment.