Trükköztek az internet árával, büntetett a hatóság

NMHH Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Budapest, 2016, december 11. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) cégtáblája az I. kerület Ostrom utca 23-25-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Háromszázezer forintos bírságot kapott a Kapulan Távközlési Kft. az NMHH-tól. A cég az internet áfájának csökkentése után nem változtatta meg a számlák végösszegét, és figyelmen kívül hagyta a szerződésmódosítási szabályokat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).felügyeleti eljárást folyatott egy bejelentés alapján, amelyben megállapította, hogy a Kapulan Távközlési Kft. 2017. január 1-jével csökkentette ugyan az általa kiállított számlákban a kiszámlázott áfa mértékét 18 százalékra, de ezzel egy időben meg is emelte a szolgáltatás nettó havi díját

Éppen olyan mértékben, hogy

az előfizetőknek kiállított számlákban január 1-jétől pontosan ugyanaz a bruttó összeg szerepelt, mint 2016 decemberében.

Miközben 2017 januárjától az internet-hozzáférési szolgáltatást terhelő áfa mértéke 27-ről 18 százalékra csökkent.

A szolgáltató szerint nem történt szerződésmódosítás az egyidejű áfa-csökkentés és a nettó havi díjak megemelése miatt, mivel a bruttó havidíjak változatlanok maradtak. Ezzel szemben a hatóság megállapította, hogy

a szolgáltató módosította az előfizetői szerződéseket,

mert a szolgáltatás igénybevételeinek feltételeit egyoldalúan változtatta meg azzal, hogy az internet szolgáltatás nettó havidíját és annak áfa mértékét módosította.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) cégtáblája Forrás: MTI/Róka László

A hatóság megállapította, hogy a szolgáltató nettó havidíj emelése abban az esetben is szerződésmódosításnak minősül, ha a változatlan bruttó díjak mellett – szövegszerűen – az előfizetői szerződések nem változtak meg. A szolgáltató ugyanis ezzel a szerződés lényeges feltételeit – az árakat – egyoldalúan módosította.

Ezek alapján a szolgáltatónak teljesítenie kellett volna az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban előírt azon kötelezettségeit, amelyek a szerződések módosításáról szólnak. Különösen az előfizetők értesítése és az előfizetőknek biztosított jogok tekintetében.

A hatóság a Kapulan Távközlési Kft.-re

300 ezer forint bírságot rótt ki,

valamint kötelezte, hogy a jövőben az előfizetői szerződéseit a jogszabályoknak megfelelően módosítsa. A határozat még nem jogerős.