Rekordévet zárt tavaly a magyarországi Mercedes-gyár

Mercedes
Merci gyár
Vágólapra másolva!
A gyártási kapacitás 3,8 százalékkal nőt tavaly a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, összesen 190 ezer kocsit gyártottak. A cég nettó árbevétele pedig kicsit meghaladta a 2015-ös szintet, több mint 3,4 milliárd euró volt. Ebből közel hárommilliárd eurót visszaforgat a német gyártó a kecskeméti gyár, illetve a kiszolgálás fejlesztésébe. Jövőre elkészül egy új karosszériagyártó üzemcsarnok, 2020-ra pedig beindulhat a második kecskeméti gyár is.
Vágólapra másolva!

Rekordévet zárt 2016-ban a kecskeméti Mercedes – jelentették be a cég vezetői évértékelőjükön. A magyarországi gyárból 190 ezer gépkocsi gördült ki, ami 3,8 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest – mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) ügyvezető igazgatója. Ezzel elérte a kapacitása határait a gyár, így idén elindult a gyárbővítés.

Csak a kecskeméti gyárban készül a CLA Shooting Brake Forrás: Maks-Richter.Com

A tavalyi év jelentős mérföldköveként említette, hogy februárban készült el az 500 ezredik személykocsi a gyárban, amelyet 2008-ban alapítottak, és amely 2012 óta gyárt komplett modelleket, a négyajtós CLA Coupé és a CLA Shooting Brake modellek Kecskemétről jutnak el a világ összes piacára. A Mercedes-Benz egyébként tavaly mintegy 2,2 millió gépkocsit értékesített, közel 90 milliárd eurós bevétellel.

A magyar Mercedes-Benz az elmúlt öt évben majdnem megnégyszerezte a nettó árbevételét.

Tavaly több mint 3,4 milliárd euró forgalma volt a vállalatnak – értékelt Ekkehard Philipp pénzügyi igazgató. Hozzátette: ennek jelentős részét vissza is forgatják a magyarországi fejlesztésbe.

  • 580 millió euróból valósul meg 2018-ra az új üzemcsarnok a gyárban
  • egymilliárd eurót fektetnek be a második kecskeméti Mercedes-gyár építésébe, amelyből az évtized végére gördülhet ki az első autó
  • eddig 1,3 milliárd eurót fektetett be a gyár Magyarországon
  • 2500 fővel növeli a vállalat a következő öt évben a munkaerő létszámát a gyárbővítés miatt
Ekkehard Philipp pénzügyi igazgató, Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, és Jörg Schmidt, az értékesítés vezetője Forrás: tyukifoto.hu/Tyukodi Laszlo

Az MBMH egyébként tavaly 24 millió eurót (7,5 milliárd forint a tavalyi középárfolyamon) fizetett be adóként és járulékként az államnak,

ebből 6 millió (1,87 milliárd forint) eurót tett ki az iparűzési adó, amely a kecskeméti kincstárba folyt be.

Ezenkívül a cég dolgozói összesen 16 millió euró (4,6 milliárd) személyi jövedelemadót és egyéb közterheket fizettek be az államkincstárba – mondta Ekkehard Philipp. Hozzátette, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár beszerzéseinek mintegy 30 százaléka, közel egymilliárd euró értékben, magyarországi beszállítóktól származik.

A magyarországi eladások tekintetében is rekordév volt a tavalyi – mondta Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. 80 milliárd forintos volt a cég forgalma, és

összesen 2572 új Mercedest értékesítettek Magyarországon.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Mercedes-Benz Cars

Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi bevétel 30, az értékesített darabszám 38 százalékkal nőtt, és a Mercedes volt a piacvezető márka tavaly a prémiumszegmensben a Datahouse adatai alapján.

Ezt a piaci pozíciót egyébként idén az első negyedévben is megőrizte a gyár,

sőt soha nem volt ilyen magas a Mercedes-értékesítés Magyarországon az év első három hónapjában – hangzott el a beszámolón.

A Mercedes-Benz a jövőben főleg az elektromos modellek bővítésében gondolkodik. Jelenleg 12 hibrid, plug-in hibrid és teljesen elektromos modell érhető el a gyártó teljes márkakínálatában, ezt 2025-ig további 10, teljesen elektromos személyautóval tervezik bővíteni.