Már nem Hongkongban a legdrágábbak a luxuslakások

a világ tíz legdrágább helye 10
FRANCE, PRINCIPALITY OF MONACO (98), MONTE CARLO. MONACO HARBOUR, PORT HERCULE AT DUSK
Vágólapra másolva!
Átlagosan 4,3 millió euróba kerül egy luxuslakás a közel 40 ezer lakosú Monacóban. A hercegség eddig sem az olcsóságáról volt híres, de az elmúlt évtizedben 180 százalékkal drágábbak lettek az ingatlanok, így ma már 41 400 eurót (12,9 millió forintot) kell fizetni egy négyzetméterért.
Vágólapra másolva!

Monacót mintha nem érintette volna a pénzügyi és gazdasági válság: az elmúlt tíz évben 180 százalékkal emelkedett a luxusingatlanok ára, így a városállam letaszította a trónról az eddig legdrágább városnak számító Hongkongot.

A hercegségben nem kevesebb mint 41 400 eurót (12,9 millió forintot) kérnek egy luxuslakás négyzetméteréért,

és egy átlagos lakás 4,3 millió euróba (1,3 milliárd forintba) kerül a Bloomberg értesülései szerint. A Franciaországtól önálló hercegség Liechtenstein után a leggazdagabbnak számít az egész világon az egy főre eső GDP tekintetében, amely 166 ezer euró volt tavaly. A luxuslakásokat leginkább külföldi milliomosok vásárolják, olaszok, britek, dél-afrikaiak, skandinávok és persze oroszok.

Monte-Carlo. A képre kattintva galéria nyílik a 10 legdrágább városról Forrás: ONLY FRANCE/NORBERT SCANELLA/ ONLYFRANCE.FR/Norbert Scanella

London idén leszorult a dobogóról, helyét Tokió vette át mintegy 30 ezer eurós négyzetméterárakkal.

A brit fővárosnak be kell érnie a negyedik hellyel, az utóbbi években ugyanis 70 százalékkal csökkentek az amúgy horribilis luxuslakásárak, amelyek most 17 ezer euró környékén állnak.

Hongkong a második legdrágább a luxusingatlanárakat tekintve Forrás: AFP/Mike Clarke

A tízes listán New York, Sanghaj, Párizs, Moszkva, Szingapúr következik, Dubaj a tizedik helyen áll, itt már "csak" ötezer eurót (1,55 millió forintot) kérnek egy luxusingatlan négyzetméteréért.