Kínaiak veszik a luxusingatlanokat, új MKB-tulajok és rekordra futó Mercedes

Erzsébet híd FOTÓ FOTÓTÉMA havas IDŐJÁRÁS KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY városkép Budapest, 2014. december 28.
Budapest belvárosa havazás után, 2014. december 28-án.
MTI Fotó: Lakatos Péter
Budapest, 2014. december 28. Budapest belvárosa havazás után, 2014. december 28-án. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Mozgalmas héten van túl a magyar gazdasági élet, hiszen kiderült, kik veszik a magyar luxusingatlanokat, és ketten komoly tulajdonrészt vásároltak az MKB Bankból. Természetesen a nagyvilág legérdekesebb hírei sem maradhatnak ki heti gazdasági összefoglalónkból.
Vágólapra másolva!

Változások az MKB tulajdonosi szerkezetében

Komolyan átalakult az MKB Bank tulajdonosi szerkezete. A Blue Robin befektetési alap 30 százalékos tulajdonrészét Szemerey Tamás, az NHB Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, valamint Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója vették meg.

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója Forrás: Szécsényiné Balogh Ágnes

A Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. pedig 9,81 százalékos közvetett tulajdont szerzett a pénzintézetben.

Külföldiek veszik a magyar luxusingatlanokat

Rengeteg magyar ingatlant vásárolnak a kínaiak Magyarországon, derül ki az Origo saját adatgyűjtéséből. Bár pár éve orosz ingatlanvásárlási láz volt megfigyelhető, helyüket mára a kínaiak vették át. Több mint 200 ingatlant vettek az ukránok és az izraeliek is.

Népszerű Budapest belvárosa a külföldi vásárlók körében Forrás: MTI/Lakatos Péter

A legnépszerűbbek a fővárosi épületek, leginkább a belvárosi felújított lakások és a belső budai kerületekben található családi házak iránt érdeklődnek a vevők. A fővároson kívül a balatoni régió, illetve a nyugat-magyarországi területek kedveltek.

Rekordot döntött a Mercedes

A kecskeméti Mercedes-gyár kapacitása 3,8 százalékkal nőtt 2016-ban, összesen 190 ezer kocsit gyártottak tavaly. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a világon értékesített 2,2 millió járműből minden 11. Magyarországon készült.

Mercedes-gyár, Kecskemét Fotó: Polyák Attila - Origo

A cég magyarországi árbevétele 3,4 milliárd euró volt. A vállalat eddig 1,3 milliárd eurót fektetett be Kecskeméten, ráadásul 2018-ban új üzemcsarnok épül 580 millió euróból, míg a második gyárat 1 milliárd euróból tervezi megépíteni a német óriás.

Függetlenül attól, hogy kinek milyen autója van, érdemes a hétvégén tankolni, mert a héten csökkent az üzemanyagok ára, a benzin átlagára 359, a gázolajé pedig 356 forint.

Drága úti cél Észak-Korea

Különböző trükkökkel húzzák le a külföldi vendégeket Észak-Koreában. Egy törvénynek köszönhetően a külföldiek nem fizethetnek a helyi pénzzel (won), ráadásul a dollár váltási árfolyamát is rugalmasan kezelik.

Észak-koreai turisták a fővárosban Forrás: AFP/Ed Jones

Drága a vízum, kétszer annyiba kerül a repülőjegy, mint amennyi a megszokott, ráadásul egy 100 ezer forintos helyi SIM-kártyát is venni kell az országba utazóknak. A Reuters szerint egy egyhetes út 2500 dollárból, azaz 750 ezer forintból jön ki.

Kiakadtak az új mekis ruhákon

A McDonald's bemutatta új, Egyesült Államokban használt munkaruháit. A modernnek szánt daraboknak azonnal nekiesett az internet népe, mert szerintük azok hasonlítanak a Star Wars gonosz szereplőinek viseletéhez.

Volt olyan is, akinek ironikus módon Az éhezők viadala jutott az eszébe az új formaruhák láttán.

Turizmusfüggő országok

Minden ország GDP-jéhez hozzájárul kisebb-nagyobb mértékben a turizmus. Egy friss felmérésből kiderül, hogy a világ fejlett országai közül a legkevésbé Ukrajna, Oroszország és Lengyelország van kitéve a külföldi látogatóknak, itt a turizmus nagysága a GDP 2 százalékát sem éri el.

Dubrovnik óvárosa Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

A másik véglet, hogy egy nemzet túlságosan is támaszkodik a turizmusra, ilyen ország Horvátország és Málta is 15-15 százalékkal.

Magyarország a középmezőnyben van, hazánkban négyszázalékos a turizmus hozzájárulása a bruttó nemzeti össztermékhez.

Ezért nem éri meg a bennfentes kereskedés

Tízmillió forintnak megfelelő összeget nyert egy óra alatt bennfentes kereskedéssel egy francia férfi. Geoffroy Stern a pénzügyi előrejelzések vázlatait használta fel órákkal a közzététel előtt, és zsebelt be összesen 289 ezer eurót.

Illusztráció Forrás: AFP/Spencer Platt

A hatóságok kiszúrták az illegális tevékenységet, amiért a pénzügyi szakember összesen 750 ezer eurós büntetést kapott. Ez 233 millió forintnak megfelelő összeg.

Bajban az Egyesült Államok dohánygyárai

Az Egyesült Államokban jelentősen visszaestek a cigarettaeladások. A 2001 és 2016 közötti időszakban 37 százalékkal kevesebb dohányárut adtak el, de a folyamatos áremelések miatt a dohánygyárak árbevétele így is 32 százalékkal nőtt.

Visszaesőben a dohányzás az Egyesült Államokban Forrás: Thinkstock

Ezek ellenére a legnagyobb vállalatok érzik, hogy könnyen bajba kerülhetnek, és igyekeznek olyan termékeket kifejleszteni, amelyek megmenthetik őket a visszaeséstől. Ilyen lehet a füstmentes dohány és a nikotinos rágógumi is.