Kínaiak veszik meg a kassai vasművet

kínai acél
A Chinese worker processes steel products at an offshore oil drilling platform in Qingdao city, east China's Shandong province, 31 March 2017. China's manufacturing sector in March stayed above the boom or bust mark for the eighth month in a row, fresh evidence of a stabilizing economy, said the National Bureau of Statistics (NBS). The country's manufacturing purchasing managers' index (PMI) came in at 51.8 in March, higher than 51.6 recorded in February, according to NBS data released Friday. The reading beat market expectations and was the highest in nearly five years. In April 2012, it reached 53.3. A reading above 50 indicates expansion, while a reading below 50 reflects contraction. This also marked the second consecutive month that the expansion rate of the index accelerated.
Vágólapra másolva!
A He Steel Group kínai vállalat vásárolhatja fel a jelenleg az amerikai U.S. Steel kezében lévő kassai vasművet - írta a szlovák Pravda, Kína pozsonyi nagykövetségének ügyvivőjére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Arról, hogy a kelet-szlovákiai régió legjelentősebb stratégiai vállalatának számító kassai vasmű tulajdonosváltás előtt áll, már hónapok óta cikkezi a szlovák sajtó,

az erről szóló híreket azonban eddig a He Steel Group nem erősítette meg, a vasművet tulajdonló U.S. Steel pedig csak spekulációnak minősítette az információt.

"A U.S. Steel lesz a legközelebbi" - mondta Csien Csou (Qian Zhou), Kína pozsonyi nagykövetségének ügyvivője, az országa által Szlovákiában tervezett nagybefektetésekről. A beruházást követően várhatóan újabb kínai cégek is megjelennek majd Szlovákiában - jelentette ki a diplomata a pozsonyi Pravdának, amely szerint a Kassára tervezett nagybefektetés arra utal, hogy a kínai tőke a kelet-közép európai régióba történő beáramlásában az eddigi főszereplő Csehország mellett Szlovákia is szerephez juthat.

A kassai vasmű várható vételárát egymástól független sajtóforrások 1,4 és 1,5 milliárd euró közöttire becsülik.

A jelenleg mintegy tízezer alkalmazottat foglalkoztató kassai vasmű a tavalyi évet 270 millió eurós nyereséggel zárta, ilyen jó eredményt utoljára még a pénzügyi válság kirobbanása előtt, 2008-ban ért el a vállalat.

Az amerikai U.S. Steel 2000-ben, Mikulás Dzurinda első kormánya idején szerezte meg a kassai vasmű száz százalékos tulajdonrészét, 60 millió dollárért, valamint a vállalat mintegy 340 millió dollárt kitevő adósságállományának átvállalása fejében. Az amerikai vállalat ugyanakkor tíz éves - legfeljebb 430 millió dollárig terjedő - adókedvezményt kapott az akkori szlovák kormánytól, amit teljes egészében fel is használt.

Acéltermelés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Az, hogy az amerikai acélóriás eladná a kassai vasművet, már 2013-ban is felmerült. Akkor, orosz illetve ukrán cégek mutattak érdeklődést a vasmű iránt, ám a tulajdonoscserére nem került sor, ugyanis Robert Fico előző kormánya évi 15 millió eurós állami támogatásról írt alá megállapodást a U.S. Steellel. Ennek fejében az amerikaiak ígéretet tettek arra, hogy öt éven belül nem adják el a vasművet és arra is, hogy nem valósítanak meg tömeges (30 dolgozónál többet sújtó) elbocsátásokat, amit azóta abban a formában teljesítenek, hogy havi 29 alkalmazottól válnak meg.