Spanyolország maga rendezné le a gibraltári adóparadicsomot

Gibraltár, majom
Vágólapra másolva!
Spanyolország arra használná a brexit-tárgyalást az Unió és az Egyesült Királyság között, hogy támadást indítson Gibraltár alacsony adózású gazdasági modellje ellen. Ez a spanyolok szerint adóparadicsomnak tűnik, és tisztességtelen versenyt eredményez.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány álláspontja azon alapszik, hogy az EU és a brit kormány közti kapcsolat megkeményedett, és nő a feszültség Brüsszel és London között. Az elmúlt napokban az Unió megemelte a kilépéssel kapcsolatos pénzügyi igényeit, és Theresa May brit miniszterelnök a tárgyalásról kiszivárgott információk szerint azzal vádolta az uniós politikusokat és bürokratákat, hogy szabotálni akarják az újraválasztását.

Gibraltár, amely komoly politikai feszültséget szít Spanyolország és az Egyesült Királyság között, potenciális problémát jelent – különösen azután, hogy Brüsszel kifejezetten utalt a spanyolok vétójogára az EU és az Egyesült Királyság között létrejövő minden olyan kereskedelmi megállapodás tekintetében, amely Gibraltárt is érinti.

Ők jól el vannak Forrás: Origo/ Pálmai L. Ákos

A spanyol kormány világosan jelezte, hogy is képzeli a vétót –

a pénzügyi és jogi ösztönzőket célozná meg, amelyek mágnesként vonzották a szerencsejáték-társaságokat, biztosítókat és más pénzügyi szolgáltatókat.

Gibraltár olyan rendszert fejlesztett ki, amely rendkívül megengedő az olyan kérdésekben, mint az adózás, vám és cégalapítási jog, ezáltal pedig adóparadicsomot alakított ki – véli a spanyol külügyminiszter egy a Financial Times birtokába került nem nyilvános dokumentum szerint.

A dokumentum odáig megy, hogy Gibraltár helyzetét egyenesen indokolatlan kiváltságnak minősíti, és Spanyolországnak nem kell elfogadnia, hogy az EU és az Egyesült Királyság olyan tárgyalásokat folytat Gibraltár ügyében, ami Spanyolország számára nem elfogadható.

Spanyolország nem emel kifogást Gibraltár szuverenitását illetően, de a dokumentum hozzáteszi:

Madrid olyan Brexit utáni kapcsolatot fog támogatni, amely megakadályozza, hogy a gazdaságban tisztességtelen verseny alakuljon ki Gibraltár és Spanyolország között.

A Szikla Forrás: AFP

A spanyol elképzelés egybecseng más uniós tagállamokéval, amelyek hosszú ideje dühösek amiatt, hogy a bevételek az EU-n belül és kívüli alacsony adójú államokba vándorolnak. Néhány uniós kormányzat már korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Királyság akár Szingapúr-típusú alacsony adókulcsú állammá válhat, ha nem ér el ésszerű Brexit-megállapodást. Ezt a széles körben elfogadott álláspontot Gibraltár, amelyet Spanyolország 1713-ban adott át a brit koronának, de azóta többször is megpróbálta visszaszerezni, ugyanakkor értelemszerűen nem osztja.

A gibraltári reptér státusza külön gyújtópont lehet. A 23 oldalas dokumentum, amely a parlamentet tájékoztatja a spanyol tárgyalási álláspontról, a reptérre problémaként utalt, amelyet külön megállapodással kell majd rendezni.