Itt a jövő évi költségvetés, ünnepel a Magyar Posta és a Facebook is

MNB új bankjegy sajttáj és bejárás Dr. Gerhardt Ferenc
Vágólapra másolva!
Eseménydúsan indult a május a gazdaság világában. Varga Mihály benyújtotta a 2018-as költségvetést. A lakáspiaccal kapcsolatban rengeteg hír érkezett: kiderült, hogy hány lakást építettek, hány ingatlant adtak el, és azok mennyit drágultak Magyarországon. Közben a Facebook közelít a bűvös kétmilliárdos határhoz, míg az Alitalia óriási bajban van. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A munkából élők költségvetése

Varga Mihály május 2-án benyújtotta a 2018. évi költségvetési törvényjavaslatot. A nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése.

A következő évben több adónem is csökken. Kisebb lesz a halhús, az éttermi szolgáltatások, az internetszolgáltatások áfája, de a kisvállalkozói adó és szociális hozzájárulási adó is kevesebb lesz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtja a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek az Országházban 2017. május 2-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Emellett a kétgyerekes családok adókedvezménye emelkedni fog, ennek nyomán évi 420 ezer forint maradhat egy családnál.

A kormány 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az államháztartási hiányt 2,4 százalékosra tervezik.

Közel a kétmilliárdos határhoz

Megdöbbentő számokat közölt a Facebook az első negyedéves jelentésében. A vállalat nyeresége az első három hónapban 3 milliárd dollár volt.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Forrás: AFP/Money Sharma

Ami még ennél is meglepőbb, hogy a jelentés szerint havonta 1,94 milliárd ember használja a közösségi oldalt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

minden negyedik ember facebookozik.

A napi felhasználók mennyisége is tekintélyes, 1,3 milliárdan mennek fel mindennap az oldalra.

Még három hónap maradt

2017. augusztus 1-jétől már nem lehet használni a régi kétezres és ötezres címleteket, közölte a jegybank. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint három hónap áll rendelkezésre a 2016 előtt kibocsátott címletek elköltésére.

Új 5000 forintos bankjegy Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Természetesen, ha valakinél marad ilyen pénz, az sem akkora gond, hiszen a bankokban és a postán három évig, míg az MNB-nél 2037. július 31-ig be lehet váltani ezeket a címleteket.

Soha nem látott éhínség jöhet

A világon közel 20 millió embert érint az élelmiszerhiány. Ennek okai az instabil gazdaság, a rossz időjárás és a fegyveres konfliktusok. Ezek kombinációja soha nem látott éhínséget hozhat, ráadásul az elmúlt három évtized legrosszabb termése miatt az élelmiszerek ára rekordot döntött.

Éhínség Forrás: AFP

Az ENSZ hivatalosan bejelentette, hogy éhínség van Dél-Szudánban, illetve Nigéria és Szomália egyes részein. A krízis kezelésére összesen 4,4 milliárd dollárra lenne szükség, de ennek csak a töredéke áll rendelkezésre.

Több építkezés, több eladás, magasabb árak

Rengeteg adat látott napvilágot a magyar ingatlanpiaccal kapcsolatban. A KSH jelentéséből kiderült, hogy 2017 első negyedévében 2061 új lakás épült, ami 47 százalékkal több, mint a tavalyi adat. Ráadásul a lakásépítési engedélyek száma is megugrott, majdnem megduplázódott az előző évhez képest.

Szintén a KSH közölte, hogy 2016-ban 131 ezer lakás cserélt gazdát, ez szinte megegyezik a 2015-ös adatokkal. Ennek a számnak 97 százalékát tették ki a használt lakások, ez azt jelenti, hogy pusztán három százalék volt az új lakások piaci részesedése.

Építkezés Budapesten Fotó: Kiss József - Origo

A Magyar Nemzeti Bank is közzétett egy tájékoztatót, ebből az derül ki, hogy 2016-ban az ingatlanok átlagosan 15,4 százalékkal drágultak, a legnagyobb ugrás a fővárosban történt, itt 22 százalékos volt az emelkedés.

150 éves a Magyar Posta

1867. május 1-jén, az osztrák–magyar kiegyezés után jött létre az önálló Magyar Királyi Posta – vagyis idén 150 éve. Emiatt jubileumi évet hirdetett a vállalat. Új bélyegek kibocsátásával, múzeumi kiállításokkal és kulturális rendezvényekkel ünnepelnek országszerte.

Lebélyegezték és aláírták az alkalomra kibocsátott bélyegeket Fotó: Mudra László - Origo

A postások biciklitúrát is szerveznek, az 1800 kilométeres túra során 6000 kézbesítő teker majd 40 szakaszon.

Közel a csődhöz az Alitalia

Csődvédelmet kért az Alitalia olasz légitársaság, miután a kisebbségi tulajdonos (az Etihad) mentőakciója nem jött össze. Hiába próbálta az Etihad racionalizálni a cég működését, a dolgozók sztrájk keretein belül leszavazták a változtatásokat.

Forrás: Polesz Ábel

Az Alitalia 23,4 millió utast vitt 2015-ben, abban az évben Olaszországban a Ryanair már le is körözte, az írek több mint 26 millió utast hoztak-vittek az országban.

Így lehet megúszni olcsón a kazáncserét

Egy kazáncsere 600 ezer és 1 millió forint közötti összegbe kerül. A növekvő hatásfoknak köszönhetően évente 50-70 ezer forint megtakarítást hozhat a változtatás. Ez azt jelenti, hogy a megtérülési idő 10-15 év is lehet, de vannak módszerek, amelynek segítségével ez a harmadára csökkenthető.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi és fotózza Forrás: MTI/Marjai János

A nyár folyamán európai uniós forrásból vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, ráadásul a lakás-takarékpénztári megtakarítást itt is fel lehet használni a cseréhez. Emellett kedvezményes lakáshitel is igényelhető a ház korszerűsítésére.