Elszálltak a belvárosi lakásárak

ingatlan
Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal drágultak a használt lakások tavaly. Ez azt jelenti, hogy folytatódott a 2015-ös évre jellemző áremelkedés a hazai ingatlanpiacon. Idén már stagnáló, jövőre akár csökkenő árakra is számíthatunk a használt lakásoknál, viszont az újaknál töretlen lesz az áremelkedés.
Vágólapra másolva!

A használt lakások ára 10 százalékkal, az újaké 8,6 százalékkal nőtt 2016-ban. Áremelkedés jellemezte nemcsak az egész évet, hanem a IV. negyedévet is. Ebben az időszakban 2,2 százalékkal drágultak a használt lakások, miközben

az adásvételek száma 20 százalékkal bővült.

Az év közepe felé tartva az ingatlanpiaci szakemberek már azt tapasztalják, hogy ez a lendület kicsit alábbhagyott.

Mekkora áremelkedés következett be valójában?

Tavaly a 2015-ös évhez képest 10 százalékos tiszta áremelkedés volt a hazai lakóingatlan-piacon. A valóságban azonban a helyzet más, mivel az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, így

a ténylegesen eladott használt lakások ára csak 3,5 százalékkal nőtt 2016-ban.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Budapesten 20,4 millió forintba került egy átlagos használt lakóingatlan, ami 3 millió forinttal több, mint 2015-ben.

Ez 17 százalékos növekedés,

míg az átlagos négyzetméterárak 20 százalékkal emelkedtek.

Az eltérés oka az, hogy a piaci forgalom a kisebb lakások felé tolódott, melyek nagyobb mértékben drágultak.

Az átlagos négyzetméterárak elérik a 350 ezer forintot a fővárosban, ami 2,7-szer magasabb ár, mint a Budapesten kívüli területeken.

A fővároson belül jelentős eltérések vannak.

Az V., a VI. és a VII. kerületben a 30 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke,

míg a pesti oldal több külső kerületében árcsökkenésre került sor. Áremelkedés jellemezte a IX., XI. és XIII. kerületeket, valamint az I. és XII. kerületeket is a tavalyi évben.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetője szerint a mostanában tapasztalható keresletcsökkenésből és kínálatnövekedésből kiindulva nem valószínű, hogy a bel-budai kerületekben tovább folytatódna az árak emelkedése.

Eladó ingatlan a XIII. kerületben Forrás: Szabó Gábor - Origo

Az előbb említett kerületeken kívül Zugló és a IV. kerület is az enyhén emelkedő ingatlanárak zónájába került. Úgy tűnik azonban, hogy a lendület itt is kifulladni látszik.

Országosan is vegyes a kép

Ugyanilyen vegyes irányokat látunk, ha a megyeszékhelyeket tekintjük. Míg Győrben és Veszprémben az inflációt meghaladó mértékű áremelkedés következett be, addig

Salgótarjánban és Miskolcon 35-36 százalékkal szakadtak az árak 2008-hoz képest.

Így alakul ki az, hogy míg a 12,4 millió forintos országos lakás-átlagárért Budapesten legfeljebb egy 36 négyzetméteres lakást kaphattunk volna tavaly, addig egy észak-alföldi kisvárosban egy 144 négyzetméteres lakást vehettünk volna.

Mi történt az újlakás-piacon?

Az új építésű lakások piacán a tavalyi évben 8,6 százalékkal emelkedtek az árak. A III. negyedéves megtorpanás után a IV. negyedévben is 3,3 százalékos volt a növekedés.

Új lakásokból mindössze 5193 épült értékesítési céllal,

és mintegy 4 ezret értékesítettek belőlük tavaly az eddig beérkezett adatok szerint.

Nagy növekedés tehát nem látható, sokkal inkább az építési engedélyeknél és az egyszerű bejelentéseknél lehetett megugrást tapasztalni. Az új építésű lakások átadása tehát a következő években várható nagyobb számban.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Balla Ingatlan várakozásai szerint az idei és a 2018-as évet már a használt ingatlanok árainak enyhe csökkenése és az új építésű ingatlanok árának további folyamatos emelkedése jellemzi majd.

Az ingatlanközvetítő-hálózat statisztikái alapján jelenleg

340 ezer forinttól mintegy 1,3 millió forintig terjedő újlakás-négyzetméterárak jellemzőek Budapesten.

Természetesen, ahogy a használt lakásoknál, úgy az új építésűeknél is a belső kerületekben a legmagasabbak az árak: 990 ezer és 1,3 millió forint között mozognak.