MNB: 80 milliós büntetés az engedély nélküli befektetési cégnek

Vágólapra másolva!
Az MNB 80 millió forintos bírságot rótt ki arrra a külföldi cégeknek dolgozó befektetési társaságra, amely engedély nélkül, jutalék ellenében végezte a munkákat. Ez elsősorban a magyar befektetőket érintette.
Vágólapra másolva!

Az MNB nem csak egy 80 millió forintos bírságot szabott ki annak a cégnek, amely ügynöki munkát végzett két külföldi befektetési társaságnak. Mivel a cég alapvetően engedély nélkül végezte a munkákat és jutattásokat fogadott el érte, az MNB alapos kivizsgálás után fel is jelentette érte.

Az MNB a feljelentés mellett megtiltotta, hogy bármilyen ügynöki tevékenységet végezzen a Pro Trade FX Inc. befektetetési szolgáltató, amelyet egyébként a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be.

A bírságösszeget a jogosulatlan tevékenységgel megszerzett jutalékok alapján határozta meg.Súlyosító körülménye is van az ügynek, mégpedig a társaság

két külföldi társaságnak végezte a munkát.

AZ MNB megvizsgálta az ügyet és kiderült, hogy a társaság jegybank engedély nélkül ám jutalom ellenében végezte a munkát, mely kifejezetten a magyar befektetőket érintette. Ügynöki tevékenységet folytatott tehát a külföldi befektetési szolgáltatók és a magyar befektetők között.

A jegybank külön felhívta a figyelmet arra is, hogy az online platformot működtető szolgáltatókat gyakran külföldön egy úgy nevezett off-shore területen jegyzik be, aminek az a hátránya, hogy a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Ezek a szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, így a hazai befektetővédelmi garanciarendszer nem érvényesül.

Elengedhetetlen a fogyasztók alapos tájékozódása a pénzügyi szervezetekkel és azok szerződéseivel kapcsolatban.