Az idén kilőtt az építőipar

beton építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA lakópark SZEMÉLY
Debrecen, 2017. január 23. Érkezik a friss beton a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A KSH adatai szerint idén felgyorsult az építőipari termelés, mellette azonban az árak is növekedtek. Összehasnlították az első negyedévet a tavalyi időszakkal, meglepően pozitív eredményeket mutatnak. 
Vágólapra másolva!

A márciusi adatok szerint elsősorban az ipari és raktárépületek építése növekedett. Kisebb mértékben haladtak a sportépületek és oktatási épületek építései.

Az egyéb építményeknél az alacsonyabb bázis mellett az út-és vasútépítési munkának volt még köszönhető a növekedés.

Felgyorsult az építőipar Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az új szerződések volumene ugyan 31,3 százalékkal maradt el, az épületek építésére kötött szerződéseké pedig 11,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozók pedig 41,2 százalékkal maradt el a tavalyi évhez képest.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések 50,2 az egyéb építményeké pedig 105,2 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A tavalyi évhez képest most az első negyedévben 24,7 százalékkal volt magasabb az építipari termelés.

Az építőipar termelői árai 4,0 százalékkal emelkedtek. Az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal voltak magasabb az árak idén.

Az épületek építése ágazatban 6,8, az egyéb építmények építése ágazatban 2,0, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 4,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.